Банкеръ Daily

Тома Биков:

Правите преврат с Изборния кодекс и спецправосъдието

Усещането ми е, че правите преврат с Изборния кодекс, със закриването на спецпрокуратура и спецсъда, заяви в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС зам.-председателят на групата Тома Биков.

Парламентарните групи в декларации изтъкнаха причините, поради които вчера не са гласували за предложения дневен ред.

"През Изборния кодекс се опитвате да си увеличите процентите като прехвърлите ЦИК към президента, който е и кандидат-президент - не ви ли е срам, Радев, не го ли е срам", попита Биков. И предупреди, че това се виждало от всички. "Затова българският народ ви подреди на 2,3,4,5,6 място", обърна се той към анти-ГЕРБ формациите в парламента.

"Ако имаше един по-смел човек във вашата партия и той ви беше лидер, най-вероятно щяхте да излъчите правителство и да потърсите подкрепа, да се държите отговорно", посочи депутатът от ГЕРБ, визирайки "Има такъв народ".

"Призоваваме ви с третия мандат да бъде предложено правителство и когато има финансов министър, да поискате обосновка на предложените си законопроекти", добави той.

Биков попита защо от дневния ред е отпаднала точката за създаване на временна комисия за парк "Росенец": "Кой клекна за "Росенец", няма я и точката за субсидиите на партиите от 8 на 1 лв. Кой на кого клекна? Не сме съгласни, че това е дневният ред на българското общество."

"Виждаме мощното законодателство, което се произвежда на килограм от "братството на почтените" и сме притеснени от това, което се случва в държавата", коментира депутатът от ГЕРБ. Той отбеляза, че първата точка за обществото е избор на Министерски съвет, от което вчера "Има такъв народ" са абдикирали. За сметка на това са предложили законодателство, което ще струва между 10-15 млрд. лв. на обществото: "Искате да приемаме закони на килограм, които ви служат за предстоящата предизборна кампания, в същото време приемате радикални промени в съдебната система без обществено обсъждане, консултации с евроинституциите за разпускане на спецпрокуратурата и спецсъда."

"Те разглеждат дела срещу представители на тежката организирана престъпност, да не би "братството на почтените" да връщат услуга на някого, да не би да имат някакви ангажименти, как се прави такава тежка съдебна реформа за три дни, след като приехте в правилника да има обществено обсъждане", изтъкна Тома Биков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във