Банкеръ Daily

Общество и политика

Правим първата стъпка към децентрализация на общините

От бюджета на регионалното министерство са заделени средства, които ще се предоставят директно на общините в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България. Така правим първата крачка към децентрализацията, която е много важен процес както за България, така и за Република Северна Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в Сандански по време на среща на общините, от двете държави, попадащи в обхвата на Програмата за трансгранично сътрудничество в периода 2021-2027 година.

Министър Караджов запозна кметовете с възможностите за финансиране със средства от Фонда за регионално развитие, който ще е с бюджет от 1 млрд. лева. Отделно от него, през тази година с 500 млн. лева, заделени чрез преструктуриране на бюджета на МРРБ, ще се реализират ремонти на четвъртокласни пътища и ВиК проекти в общини с население между 2000 и 10 000 души. Финансирането ще става по опростена процедура, обясни регионалният министър.

За периода до 2027 г. България е успяла да договори увеличение с 50% на ресурса по съвместната Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония. С над 31 млн. евро от ЕС ще се финансират три важни за региона проекта. Общо 9.3 милиона евро са предвидени за изграждането на новия граничен пункт „Струмяни - Берово“.  Още 14 милиона евро ще са за интегрирани териториални инвестиции, а останалите 4,6 милиона евро ще се инвестират в изграждане на зелени площи, развитие на градски и крайградски зелени площи и други.

Министърът на местното самоуправление на РСМ Горан Милевски каза, че за пръв път се прави толкова мащабна среща.  „С моя колега Караджов мислихме как да доближим гражданите и стигнахме до извода, че това се прави най-пряко с градоначалниците. Когато вие сте близки едни с други, ще бъдат и гражданите на двете държави“, отбеляза той.

По време на срещата на общините от България и Република Северна Македония бяха представени възможностите за финансиране на македонски общини от фонд Флаг. Като най-реалистичен беше очертан вариантът да се даде кредитна линия на  институция от съседната страна, която да финансира македонски общини чрез вторични заеми. Фонд ФЛАГ и МРРБ могат да подпомогнат създаването на една такава финансова институция, като предоставят ноу-хау, експертиза и опит за изграждане на структура, система и процедури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във