Банкеръ Daily

Румен Гечев:

Правилата за втората пенсия защитават единствено интересите на частните пенсионни фондове

Промените в Кодекса за социално осигуряване за 18 млрд. лв. се внасят на пожар и се претупват. Това каза депутатът от БСП Румен Гечев по време на дебата по правилата за втората пенсия. Гечев обяви, че от левицата са против това да бъдат защитавани интересите на частните пенсионни фондове. 

"Искам да подчертая в самото начало, че в момента обсъждаме на първо четене законопроект, който касае 17 млрд. и 400 млн. лв., от които зависи стабилността на финансовата система и бъдещето на пенсионерите и техните пенсии. Поради тази причина ние изразяваме пълно недоумение защо продължава практиката на сега управляващите да вкарват проектозакони за 18 млрд. лв. в последните секунди преди изборите", каза социалистът.

Той обърна внимание, че този проектозакон е влязъл в Комисията по бюджет и финанси онзи ден следобед. "Вчера беше гледан в комисията при положение, че Комисията за финансов надзор ни предлага мотиви и нови текстове в размер на почти 34-35 страници, при положение, че самият закон е 24 страници. Става дума за сложни формули, компенсации на пенсионери, за цени на финансови инструменти, за валутни и левови рискове и това решение трябваше да се вземе за няколко часа. Изумително е, че решение за 18 млрд. лв. се взима, където бюджетната комисия е второстепенна", допълни депутатът.

Гечев подчерта, че Комисията за финансов надзор казва, че се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове.
"Уважаеми колеги, възниква въпросът ние сега на първо четене какво ще одобряваме? Проектът, който е внесло Министерството на труда и социалната политика или проекта на Комисията за регулиране. Кой точно проект ще защитаваме днес? Тук става дума за различни подходи за балансиране на интересите между обществото и частните пенсионни фондове", отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във