Банкеръ Daily

Общество и политика

Правилата за прием в първи клас остават, но с фини настройки

Правилата за прием на първокласници няма да бъдат променяни, но ще се направят фини настройки на системата. Критерият за уседналост ще бъде запазен, но ще се прецизира така че системата да стане по-справедлива. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг след заседанието на Министерски съвет.

"В София има деца с брой точки от така наречената първа група, които не са приети в най-близкото училище заради неравномерното разпределение на училищата в жилищните райони. Има райони, в които децата са повече от местата в училище. Затова от следващата учебна година ще променим районирането, за да е по-равномерно разпределението на учениците", каза Вълчев. 

Министърът изтъкна като проблем с приема на първокласници по новите правила големия брой адресни регистрации, направени в последния момент. Това е причината да се спазва критерий за уседналост - поне три години на един и същ постоянен или настоящ адрес в София в прилежащия район на училището. Този критерий почти сигурно ще гарантира прием на детето в първи клас.

Вълчев обясни, че в Бургас, Варна и Пловдив, където има информационни системи за прием на първокласници, около 90 процента от децата са класирани според първото си желание за училище. 

Днес правителството прие постановление за съвместна работа на институциите по обхващането и задържането на децата в училище, с което механизъм за съвместна им дейност става постоянен. Красимир Вълчев каза, че предстои да се подобри информационната обезпеченост по този механизъм, като целта е в по-голяма степен да може да се проследява движението на децата, защото много от тях пътуват с родителите си и това е една от причините те да не са включени в образователната системата.

Той напомни за постигнатото досега - над 20 000 деца са включени допълнително в образователната система, а работата ще продължи и през следващата учебна година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във