Банкеръ Daily

Общество и политика

Правят се опити за облекчаване на защитните режими на природните паркове

Изказването на министър Нено Димов, че в момента планинският туризъм е в застой заради много сериозни ограничителни режими в националните ни паркове, е доста спорно, тъй като всъщност виждаме бум. Нямаме данни за занижен планински туризъм, но имаме данни за влошена околна среда. На това трябва да обърне внимание екоминистърът. Това заяви пред БНР Вера Стаевска от екипа на „Зелени закони“ и от Асоциацията на парковете в България. По думите й вратичките, които отваря изказването на министъра, са за инициативи за промени в плановете за управление на националните паркове. Но имало нужда от по-строги мерки за защитата на парковете, а не от облекчаване на защитните им режими.

Заявка за промени в законовите правила за планински туризъм направи министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за БНТ. Съмненията на Вера Стаевска са, че отново се прави опит за подновяване на разговора за облекчаване на защитните режими.

„Една промяна в Закона за защитените територии би могла да компрометира защитата на планините. Детайлните мерки и режими за всеки един от парковете се определят от плановете им за управление, а не от Закона за защитените територии“, обясни тя. Според нея „за да се избегнат конфликти, е необходим по-добре обмислен контрол, а не повече контрол“.

„И не да се променят правилата в изгода на конкретни бизнеси, на конкретни ски зони, на конкретни близки до властта инвестиционни интереси и концесионери", категорична беше Стаевска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във