Банкеръ Daily

Българският хелзинкски комитет:

Правата на стотици хиляди българи бяха засегнати през 2020 година

За последната година са били засегнати правата на стотици хиляди български граждани, сред които правото на лична свобода и сигурност, свободата на изразяване, правото на придвижване, правото на труд и образование, както и правото на здраве. Това се посочва в годишния доклад за правата на човека на Българския хелзинкски комитет.

Българските власти управляваха пандемията чрез нарушения на права, а не с легитимни ограничения, констатира още доклада.

Пандемията е поставила под въпрос безусловността на основните човешки права и свободи. В най-неблагоприятна позиция се оказват уязвимите групи, които са били подложени на големи ограничения. За такива се посочват блокадите на ромски квартали по време на пандемията и липсата на механизми за изключване на определени групи с увреждания от обхвата на ограничителните мерки.

"В редица случаи властите използват противоепидемичните ограничения, за да задушат критични политически и граждански изяви срещу техни политики. Мерките предизвикаха периодични дисфункции в работата на съдебната система", пише в доклада.

Посочват се и отправените критики към страната ни от международни организации за принципите на правовата държава и зачитането на човешките права. Само за година Комитетът на министрите към Съвета на Европа е публикувал 4 резолюции срещу страната ни заради продължително неизпълнение на решения на Европейския съд по правата на човека.

От Българския хелзинкски комитет отчитат системно нарушаване на права по време на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор. "Още в първите дни на протестите през юли властите отказаха да различават мирните протестиращи и провокаторите. Полицията нееднократно употреби несъразмерна сила, а проведени проверки не доведоха до признаване и санкциониране на полицейското насилие", се казва в доклада.

Друг проблем, който посочват от организацията, е влошаващата се медийна свобода у нас. Те припомнят и критиките на "Репортери без граници" за безразличието на правителството по този въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във