Банкеръ Daily

Общество и политика

"Пранги“ на медийната вакханлия

Европейският парламент е напът да изправи косите на няКОИ български олигарси. Има вероятност до дни евроначалниците да забранят  или  ограничат възможността  на фирми, чийто краен собственик притежава медии, да участват в обществени поръчки. Или поне това да става  напълно прозрачно. Нещо повече,  еврокомисарите са предложили  държавите в Съюза  да бъдат  задължени  да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества и да  извършват  постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии.

Тази новина със сигурност  ще предизвика трусове у няКОИ любимци на властта, тежко стъпили на медийния пазар у нас. Ако това решение бъде прието от Европарламента, кладенчето на  медийния бизнес, чрез който от години се препитават успешно обръчите от фирми на някои наши издатели, има опасност да пресъхне.

Съмнително е, че такова решение ще ограничи притежателите на  бизнес империи  у нас  да продължават да принизяват професията и да я поставят в ролята на слугинаж. Няма как  да продължи и  ясно очертаната в последните години тенденция  към рекламен дъмпинг, който  изхранва някои издатели.

Трудно ще бъде преглътнато предложение на Европарламента да бъдат приети и  приложени  правила за собствеността на медиите,  чрез които да се избегне съсредоточаването й в едни и същи ръце. Още по-застрашително в нечии уши  сигурно звучи предложението  за осигуряване на прозрачност за  собствеността  на  различните  медии, както и за източниците на финансирането  и управлението им.

Категорично неприемливо за някои медийни сътрудници е и мнението  на еврокомисарите, които подчертават  необходимостта от въвеждане на ограничения за обществени служители, да бъдат собственици на медии. Ще се справи ли и с този "казус"  един облечен в медийна власт депутат?

Аргументите за всички тези предложения  са ясно подчертани в доклада, който Европарламентът  обсъжда тези дни. В него  се отчита, че правото да информираш и да бъдеш информиран  е  част от основните демократични ценности на Европейския съюз. Според вносителите свободата разнообразието и независимостта на медиите са в основата на правото на свободата на изразяване на мнение. А медиите са призвани да изпълняват съществена роля на обществен пазител на ценностите във всяко  демократично общество.

Всички тези неща,  пренесени на терена на нашата действителност,  отдавна звучат "екзотично".

Европарламентът  отбелязва, че обществените власти са задължени да се въздържат от прилагане на ограничения върху свободата на изразяване на мнение и да приемат закони за развитието на свободни, независими и разнообразни медии.

Отправен е призив Европейската комисия да възприема опитите на правителствата за нарушаване на свободата на медиите като сериозна и трайна злоупотреба с власт и като действия срещу основни ценности на Европейския съюз. Държавите в Съюза  са призовани да вземат мерки, включително и като предоставят подходящо бюджетно финансиране, да осигуряват и насърчават разнообразна, независима и свободна медийна среда  в служба на демократичното общество, включително и независимост и устойчивост на обществените медии. Осъждат се опитите на правителствата да заглушат критичните медии и да унищожат свободата и разнообразието на медиите, включително и чрез по-изтънчени похвати  като изкупуване от представители на правителствата и техни приближени на търговски медии или принуждаване на обществените медии да обслужват интересите на малки групи.

Когато човек чете предложените за гласуване от Европарламента текстове, някак си не може да избяга от усещането, че направените критични  констатации са силно сходни  с нашенската действителност. Затова да се  помолим  да доживеем  време, когато реално ще бъде обуздана тази медийна вакханалия?

АМИН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във