Банкеръ Weekly

Апетитът идва с яденето:

Прането по хотели и ресторанти - на държавна сметка с европари?

"Сектор “Туризъм” трябва да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост на България. Недопустимо е такъв стратегически отрасъл за българската икономика да не бъде подпомогнат с отделни мерки, кореспондиращи с отрасъла, а да се разчита само на косвени ползи от други програми", се казва в писмо на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) до вицепремиера Томислав Дончев.

 

Тази фундаментална претенция стана публично достояние още на 3 ноември, но кой знае защо досега никой не е издирил централния офис на асоциацията и не я е "тапицирал" с яйца, домати, картофи или с "онази" консистенция,  с която днешният премиер - в качеството му на тогавашен главен секретар на МВР - през 2003 г. онагледи българската политика. За лайното в целофана иде реч...

Спор няма. Собствениците на хотели и ресторанти, както и техните наемни работници, са сред най-потърпевшите от пандемията. И точно поради тази причина, от обявяването на извънредното положение през март, те не само се оказаха най-ухажваните и обгрижваните от правителството, ами едва ли не бяха издигнати в култ. Нещо като третото око на Мулдашев, което ха е склопило клепач, ха е избухнала имплозия и Вселената се е събрала в първообраза си на лешник от преди Големия взрив. 

Другата подходяща метафора е легендарното предизвикателство на Архимед: „Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост и аз ще повдигна Земята!" Защото, съотнесено към нашия случай, това предизвикателство вече звучи така: "Дайте ми достатъчно меко правителство и аз ще усвоя всички антикризисни милиарди на Европейския съюз!"

Логиката на "искателите" е лесно обяснима.

Според предварителните (все още) антикризисни конструкции на Брюксел, България може да получи безвъзмездна помощ от над 12 млрд. лв. и кредити до 9 млрд. лв. от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. Н

Според Националният план, представен от Томислав Дончев, тези средства трябва да бъдат разпределени в четири основни направления  - "Иновативна България", "Зелена България", "Свързана България" и "Справедлива България".

Според писмото на БХРА, българският туризъм трябва да бъде включен като бенефициент поне в няколко от програмите. И то задължително, защото инак въпросният туризъм фалира и Брутния вътрешен продукт заминава директно към изуй гащи.

По принцип - справедливо. В частност - логично. По същество - неморално. Защото, за да вземеш (или получиш) - най-напред трябва да дадеш. С други думи - по силата на каква логика претенциите на хотелиерите и ресторантьорите за държавна подкрепа ескалират в геометрична прогресия, след като най-малко 70% от техния  бизнес е сенчест?

"Сивата икономика в България произвежда около 23 млрд. лв., които са извън обхвата на публичните финанси и социално-осигурителната система... Най-много недеклариран труд има в селското стопанство, услугите, строителството, туризма, хотелиерството и ресторантьорството, търговията. Като 16 - 20% от населението в страната е закупувало недекларирани стоки и услуги, 5 - 10% са упражнявали недеклариран труд, а 6 - 14% са получавали заплата в плик..."

Тази констатация е направена от експертите на КНСБ и е публикувана в сайта на конфедерацията на 24 септември 2020 година. Тоест - година и един-два месеца, след като лидерът на синдиката Пламен Димитров влезе в Съвета на директорите на курорта "Албена". И цели шест месеца, откакто правителството се гърчи като червей на рибарска кука, само и само да компенсира щедро загубите на хотелиерите и ресторантьорите, щото те били основата на БВП айсберга!

Както и да е, емоциите са си емоции, а рациото - който как си го извоюва.

В този ред на мисли, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се явява поредният субект, който с пари на европейския данъкоплатец иска да запълни дупките, продължаващи да зеят заради двойните и тройни стандарти, наложени и налагани от т. нар. национални власти.

Само един пример, защото заради останалите България просто трябва да бъде изхвърлена от Европейския съюз. На секундата и без право на каквито и да било обструкции:

"По предвидения стълб “Зелена България”, хотелите и ресторантите да бъдат подпомогнати чрез средства за осигуряване на филтри и климатични системи за защита от фин прах, плесени, алергени, полени и микроби.

По този начин ще се осигури чист и безопасен въздух за клиентите на местата за наставяне и заведенията.

От организацията предлагат още да се финансират обособени зони за свободно къмпингуване около водоемите с прилежащи ток, вода, осветление, санитарни помещения и видеонаблюдение...".

За какво става дума ли?

Просто е, макар и да изглежда сложно.

Ако хотелиерите и ресторантьорите са прави и в тази си претенция, адски е интересно, защо в България все още има лицензирани от държавата хотели и ресторанти? И, след като ги има, макар и те да не разполагат с нито едно средство за обезопасяване на клиентите си, кой ли е прибирал парите за незаконното им лицензиране от 15-20 години насам?

Тишина! Толкова гъста и мазна, че дори думата на Валери Симеонов - титаничният борец за здравословна интонационна среда по световните български курорти вече не се чува. Чудно защо ли?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във