Банкеръ Daily

Общество и политика

Прайд в София, Синодът го осъди

С шествие и концерт под мотото „Отново заедно“ ще премине 14-то издание на „София Прайд“ 2021.

Това е шествие за права, включващо хората от ЛГБТИ общността, техните близки и приятели и всички граждани, споделящи убеждението, че хората имат равни права, се уточнява на сайта на инициативата, предава bTV.

Откриването е от 16 ч. пред паметника на Съветската армия, а в  концерта в подкрепа на прайда ще участват Виктория Георгиева, Васил Гарванлиев, Иво Димчев, Деси Слава, Прея, Мила Роберт, Рут Колева, Михаела Филева, Руши. В прайда ще участват и посланици от много държави.

В отговор на „София Прайд“ в 12 ч. от НДК ще тръгне шествие в подкрепа на традиционното българско християнско семейство.

Срещу прайда се обяви и Светият синод на Българската православна църква (БПЦ). 

В позиция на БПЦ прайдът е определен като „парад на греха“.

"Ние не искаме да разрушим българското общество, а да го направим по-добро", коментира съоснователят на Фондация "Глас" и един от организаторите на събитието Симеон Василев.

Симеон сподели, че за него разкриването е дошло късно, а майка му го е приела веднага, като дори му е казала, че е знаела през цялото време, че е различен.

Според него няма да има напрежение на прайда днес и добави, че мечтае да може да може някой ден да има право на брак с партньора си, за да получи всички права като останалите хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във