Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРАГА ОНЕМЯ ОТ НАСИЛИЕ

Прага не помни подобно насилие от 1968 г., когато армиите от Варшавския договор влязоха в тогавашна Чехословакия, за да подпрат разклатения комунистически режим. Цели тридесет и две години забрава. До днес.


Светът говори дни наред за това, което се случи в чешката столица. За финансистите времето от 20 до 27 септември 2000 г. бе изпълнено със срещи, проекти, обещания и договори за много пари. Друга част от планетата - сред която и двадесетте най-бедни държави, таеше надежда да получи опрощение на дълговете си. Но събитието, което прикова вниманието на всички, бе протестът на недоволните от политиката на МВФ и Световната банка, които отдавна се заканваха да вгорчат годишната им среща в Прага, така както сториха през ноември миналата година в Сиатъл с форума на Световната търговска организация. Хора, различни по цвят и убеждения, анархисти, комунисти и радикално настроени зелени - единадесет хиляди, според чешките медии, се бяха събрали от всички краища на Европа, за да отровят живота на финансисти и банкери от целия свят. Срещу ултрарадикалната сбирщина от Испания, Италия, Гърция и някои други западноевропейски държави, дошла да вилнее в Прага, се изправиха 13 хиляди чешки полицаи и служители от специалните части (пет хиляди от които мобилизирани от провинцията).


Въпреки заканите на протестиращите за втори Сиатъл в първите дни те като че ли потънаха в кръчмите на Прага. В действителност обаче демонстрантите подготвяха своята атака далеч преди финансистите да се настанят в луксозните пражки хотели. Подготвяше се и Чехия - за посрещането на гостите и за охраната им. Полицията бе буквално на всяка крачка - от летището до хотелите и Конгресния център, където се проведе годишната среща на МВФ и на Световната банка.


На 22 и 23 септември чешкият президент Вацлав Хавел и президентът на Световната банка Джеймс Уулфенсън се срещнаха с представители на протестиращите в историческия пражки замък Храдчани. Демонстрантите поставиха условие да бъдат опростени всички задължения на най-бедните държави. В същото време директорът на Юбилей 2000 Анн Петифор обвини Световната банка, че дава пари на диктатори, като по този начин, въпреки обявените намерения, не подкрепя бедните. Уулфенсън се измъкна от конкретния отговор на това обвинение, пояснявайки че целта на ръководената от него институция е да върши добро и да намалява бедността. И при все че лидерите на неправителствените организации, подготвили протеста, дадоха положителна оценка на проведения разговор като първа стъпка към диалога, това не промени решението им да предизвикат безредици точно в деня на официалното откриване на срещата на Фонда и банката.


Организаторите на международния форум препоръчаха на участниците да се придвижват до Конгресния център във времето от 5.00 до 9.00 часа сутринта, преди да се активизират демонстрантите. Всички бяха предупредени, че е възможно по-късно сградата да бъде блокирана. Но почти никой от делегатите, гостите, а и от пресата не вярваше, че ще види протестиращите толкова близко до мястото на най-големия финансов форум в света. Освен шефовете на МВФ и Световната банка там присъстваха 182-ма финансови министри и гуверньори на централни банки и близо 15 хиляди банкери.


Според предаваната от уста на уста информация обсадата на Конгресния център трябваше да стане в 11.00 ч. на 26 септември - час след официалното откриване на срещата. Демонстрантите имали намерение да направят седяща жива верига. Последвалите събития обаче се развиха по съвсем друг, не толкова мирен сценарий. В 10.30 часа същия ден числеността на полицаите, охраняващи форума, значително надвишаваше тази на по-любопитните участници в него, излезли навън да проверят съотношението на силите. В спокойната на пръв поглед обстановка напрежение внасяше най-вече моторизираната полиция, която през 15 минути препускаше по двете ленти на магистралата пред Конгресния център с пуснати сирени. Пред сградата в кордон през два-три метра стояха чинно най-малко 300 полицаи. Отделно на покрива й се бе разположила сериозна група снайперисти, които около обед вече дори не си правеха труда да се крият и някои телевизионни камери успяха да ги засекат, изправени в цял ръст с бинокли в ръце.


От ранна утрин движението по магистралата, минаваща през Нуселския мост край Конгресния център, бе ограничено само в една лента. Всеки автомобил, движещ се към мястото на събитието, бе щателно проверяван. Станцията Вишехрад на метрото пък остана недостъпна за гражданите до вечерта. А изражението на полицаите пред входа й подсказваше, че биха искали денят отдавна да е свършил.


За една нощ по перилата на Нуселския мост бяха поставени допълнителни мрежи от бодлива тел. Очевидно полицията бе очаквала това място да се превърне в арена на част от бойните действия. Тук бе концентрирана и една от основните ударни полицейски групи, подсилена впоследствие с бронетранспортьори, които трябваше да блокират пътя на демонстрантите.


Пред входа на станцията на метрото, в близост до Конгресния център преди 11 ч. се бе промъкнал единствено упорит тромпетист, който изкара пред погледа на любопитните финансисти и полицаи целия си репертоар - от революционни песни до Лет ит би. Нищо сякаш не вещаеше, че няколко часа по-късно на стотина метра от това място ще се разиграха доста драматични сцени.


Делегатите и гостите на срещата определено не изглеждаха притеснени. По лицата им се четеше по-скоро учудване от парадните действия на охраняващите ги, от непрекъснатото кръжене на хеликоптери, от маневрите на допотопните радиорелейки и многозначителното разместване на свръхмодерно оборудвани полицейски части, по чиито радиостанции течаха задъхани кодирани съобщения.


И докато във вторник предиобед събитията пред Конгресния център назряваха, в залите му всичко изглеждаше спокойно - годишната среща на МВФ и Световната банка официално бе открита от чешкия президент Вацлав Хавел.


Никой не вярваше, че след няколко дни непрестанно озъртане за демонстранти, които така и не се появиха, е възможно да се случи нещо, а още повече сблъсък. В българската делегация например се питаха къде са недоволстващите, които гледаме по Си Ен Ен? Да не би да се явяват само пред техните камери? Протестиращите срещу глобализацията на икономиката тогава все още се движеха на малки групи и изявите им бяха твърде анемични, което също е било тактически ход.


Някои от собствениците на магазини в старата част на чешката столица, буквално заляна до 26 септември от туристи, подхвърляха: Този трик с демонстрантите е най-голямата реклама за Прага. Изглежда, са го усетили по джобовете си. Голям удар покрай годишната среща на МВФ и Световната банка направиха и охранителните фирми, тъй като още от началото на месеца било почти невъзможно да се наеме бодигард. Въпреки тези изгоди пражани се вслушаха в съвета на властите: който може, да се оттегли в провинцията. И учениците със сигурност са останали доволни от неочакваната ваканция. По-пресметливите търговци, особено тези в близост до спирките на метрото, пък обковаха с шперплат витрините на магазините си.


Привидното спокойствие в Прага през първите дни от срещата на МВФ и Световната банка се оказа измамно. Атаката на протестиращите срещу политиката на двете институции и срещу поставянето на световната икономика под зависимостта на мултинационалните компании започна с неочаквана ярост около 12.30 ч. на 26 септември на Вацлавския и Карловия площад. Изпочупени бяха няколко магазина, сред които и фирменият на Мерцедес, както и ресторантът на Макдоналдс. По това време министър-председателят на Чехия Милош Земан заяви в интервю за Би Би Си, че не вярва да има големи стълкновения, че според него повечето демонстранти били пияни и нямало да се включат в протестите. Докато Земан правеше изявлението си, протестиращите вече го опровергаваха. Някои чешки журналисти жлъчно се усъмниха, че министър-председателят не е добре запознат с обстановката заради почитта си към Бехеровката (вид чешка сладникава ракия).


Демонстрантите се оказаха доста организирани, войнствено настроени, а от похватите, които използваха, си пролича, че са наясно как се води улична битка с полицията. Те имаха и ясна стратегия за щурма на Конгресния център. Някои от най-острите сблъсъци станаха на около 300 метра от него. Силите им бяха разделени в три колони - първата нападна полицейските заграждения на Нуселския мост, втората премина жп линията под моста и се опита оттам да стигне до Конгресния център, а третата удари в гръб през страничните улици. Протестиращите бяха въоръжени с камъни, павета, дървени бухалки и летви. Плакатите им гласяха: Капитализмът убива, и МВФ и Световната банка носят нещастие на света. Представителите на радикалните екологични организации бяха облечени с бели комбинезони за противохимична защита и с противогази. Мнозина от останалите също бяха избрали подходящи ритуални облекла. Ударните им групи бяха с каски. Те яростно налитаха на полицейските кордони и първи започнаха ожесточена ръкопашна битка.


В подстъпите към Конгресния център демонстрантите замерваха полицията и с коктейли Молотов, а тя им отвърна със сълзотворен газ, водни струи и палки. Около 15.30 часа, на 26 септември, протестиращите обсадиха Конгресния център от всички страни. Малка група - от петдесетина души, се добра до станцията на метрото, която е само на 30-ина метра от него. Последва забраната на полицията: никой да не напуска сградата. Наред с много други участници в срещата блокирани вътре останаха и българските представители - управителят на БНБ Светослав Гаврийски, финансовият министър Муравей Радев и техните заместници.


Към 18.30 часа полицейската забрана бе отменена. Делегатите бяха извозени с метрото до последната му спирка, пропускайки междинните станции. Оттам ги поеха с автобуси и ги откараха в Индъстриал палас, където по същото време даваше коктейл чешкият премиер Милош Земан. Така че тези, които нямаха покани за коктейла, се наложи да чакат до 21 часа, за да бъдат отведени до хотелите си, пръснати из цяла Прага.


Именно към хотелите на участниците в срещата се отправиха и разгорещените вече демонстранти, където наистина ядоха пердах. Пред Ренесанс и Мариот, които са един срещу друг, това се случи около 21.30 часа. След което и двете сгради преминаха на аварийно осветление. Лъскавата улица между тях бе тъмна, а пред двата хотела имаше най-малко по 40 полицаи, готови за следващото нападение.


За първи път от много години насам централната част на Прага бе безлюдна - в очакване на още насилие. В 22.15 часа полицията помоли армията да се намеси. Хеликоптерите, които от началото на срещата на МВФ и Световната банка всяка сутрин от 7 часа кръжаха в небето над Прага, този ден продължиха своите обиколки до 24 часа.


В сблъсъците полицията даде 60 ранени, а демонстрантите - само двадесет.


Пострадаха японски и руски делегат, както и английски журналист. Задържани бяха 522 демонстранти, от които 130 чужденци. Към 18 от тях са предявени обвинения. Голяма част от задържаните чуждестранни граждани се озоваха в специален лагер близо до град Пилзен, откъдето ще бъдат екстрадирани.


Полицията посрещна утрото на 27 септември в пълна бойна готовност, очаквайки нови сблъсъци. Но протестиращите явно бяха изчерпали силите си. Стана известно, че в 2.00 ч. сутринта италианската група е напуснала полесражението, заминавайки за родината си. Към обяд демонстрантите обявиха, че се събират в градинката пред Площада на мира. Групичките им веднага бяха обкръжени от силите за борба с масовите безредици още преди да успеят да се слеят. Изолирането им една от друга, както и численото превъзходство на полицията, направи невъзможни по-нататъшните им опити за нападение. След като предния ден предизвикаха безредиците, сега протестиращите издигнаха лозунгите Не на насилието и МВФ и Световната банка предизвикват насилие.


Освен тях демонстрантите се задоволиха само със скандирания, като най-гласовита бе групата на младите испански комунисти и анархисти, тя се радваше на подкрепата на група музиканти, разположили се от другата страна на полицейския кордон. Към 17.30 часа комунисти, анархисти и всякакви други се умориха и по-голямата част от тях се разпръсна. Останаха неколкостотин души. Част от тях заспаха на асфалта, други убиваха времето, разговаряйки и пиейки бира. Полицията прецени, че те не са заплаха за реда, и се изтегли в съседните улици. Не бяха вдигнати барикадите около Конгресния център, а Нуселският мост остана блокиран от бронирани автомобили и стотина души от специалните части. Президентът Хавел посети Вацлавския площад, за да огледа щетите от предишния ден.


В сряда (27 септември) Фондът и банката обявиха, че приключват преждевременно годишната си среща в Прага. Въпреки пролятата кръв висши чиновници от МВФ неофициално признават, че по проблемите на бедността се говори от няколко години насам, но все още нищо не е направено. Подобна теза защити в Прага и американският финансов министър Лари Самърс, който заяви, че трябва да се направи нужното, за да може глобалната икономика да доведе до икономически ръст и в бедните държави.

ХРОНОЛОГИЯ НА БИТКАТА

6.00 ч. Делегати и банкери започват да пристигат в Конгресния център. Полицията оставя затворена метростанцията Вишехрад.


10.00 ч. Около 2000 активисти се събират на Площада на мира. Други протестанти разбиват витрините на ресторант на Макдоналдс на Вацлавския площад.


11.00 ч. Различните групи протестиращи тръгват към Конгресния център, а полицията затваря Нуселския мост.


13.00 ч. На улица Лумирова под Конгресния център анархисти хвърлят бутилки и камъни срещу полицията. Тя отговаря с водни струи.


13.10 ч. Пристигат линейки, които да приберат ранените от сблъсъка на улица Лумирова.


14.30 ч. Дванадесет полицаи, пет демонстранти и един английски журналист са откарани в болница с тежки наранявания и изгаряния.


14.50 ч. Започват арести на демонстранти.


15.30 ч. Полицията блокира улица Олстрилова на север от Конгресния център.


17.40 ч. Конгресният център е затворен и на никого не се позволява да го напусне.


18.30 ч. Участниците в срещата се извозват със специални влакове на метрото до последната му спирка.


20.00-21.00 ч. Избухват сблъсъци около операта, Вацлавския площад и хотел Индъстриал палас, където чешкият премиер Милош Земан дава коктейл за делегатите. Разбити са витрините на ресторанти на Макдоналдс, на Кентъки фрайд чикън, представителството на Мерцедес Бенц и на магазин на международната верига Си енд Ей.


21.45 ч. Полицията забранява на делегатите да напускат Индъстриал палас.


22.00 ч. Демонстранти се събират около статуята на Свети Вацлав. Полицията ги атакува с палки и сълзотворен газ. Затворени са всички спирки на метрото в центъра.


22.15 ч. Местните власти искат съдействие от армията за установяване на реда в Прага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във