Банкеръ Daily

Общество и политика

ПП: Служебното правителство да не всява страх и да осигури газ

Апелираме да не се всява страх сред населението и оставаме на разположение да окажем съдействие. Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ е, че може да бъде спрян по всяко време. Това се посочва в позиция на "Продължаваме Промяната" относно "неверните твърдения за доставките на газ". 

Позицията е  разпространена от пресцентъра на ПП. 

В нея се посочва, че както е станало ясно още миналата седмица, правителството на Кирил Петков е договорило нови количества втечнен газ на цени на около 30 долара по-ниски от европейските.

"За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ. За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит", се посочва в позицията. 

Припомняме на българското общество, че не Кирил Петков и Александър Николов спряха доставките по газовия договор, а "Газпром" - едностранно и в нарушение на договора с България", се посочва още в изпратеното съобщение. 

Вчера на брифинг в МС служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна. Той посочи, че има недостиг на договорените количества за доставка до края на година. По думите му има подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни да задоволят потреблението до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във