Банкеръ Daily

Общество и политика

ПП предлага механизъм за премахване на изоставените строежи

Асен Василев и Кирил Петков

"Продължаваме Промяната" предлага създаване на механизъм за премахване на изоставените строежи. Партиите ПП, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" обсъждат темата "Екология", като част от преговорите за съставяне на редовно правителство. На дискусията беше акцентирано и на проблема със застрояването на Черноморието.

Картиране и оценка на състоянието на екосистемите също е сред приоритетите, представени от ПП. Необходим е и ресурс за справяне със строителните отпадъци. Следва да се преустанови използването на пластмаса в държавната администрация. ПП подкрепя идеята за подмяна на автопарка и закупуване на повече електромобили. Електрифицирането на транспорта, зелена мобилност, стимулиране на споделеното пътуване също са част целите на формацията. Може да помислим заедно за по-високи данъци и такси за мощните автомобили, посочи съпредседателят на ПП Кирил Петков. Във връзка с нерегламентираното изгаряне на отпадъци от партията настояват за засилване на контрола и налагане по-строги санкции за нарушителите.

От "Продължаваме промяната" виждат проблеми и в сектора с водните ресурси. За управление на отпадъчните води и подсигуряване на чиста питейна вода за всички граждани, настояват от формацията. Достигане на добро и екологично състояние на водната среда и пречистването на микропластмасите е друг акцент в мерките в сектор "Екология". От партията виждат възможност в бъдещото редовно правителство да има вицепремиер по климатичните промени. За "нулева толерантност към корупцията" при подбора на проекти в сектора се обявиха още от ПП.

Кирил Петков уточни, че трябва да се прецизират изискванията за оценка на въздействието върху околната среда, а администрацията да бъде в услуга на бизнеса, за да се избегне възможността за корупционни практики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във