Банкеръ Daily

Общество и политика

ПП поиска вот с хартиена бюлетина само в специални секции

"Продължаваме промяната“ поиска отхвърляне на всички текстове в Изборния кодекс в полза на смесеното гласуване. От парламентарната група внесоха няколко предложения за изменения между първо и второ четене в Народното събрание. Ако бъдат приети, те ще гарантират правата на гражданите и ще върнат доверието им в изборните резултати, смятат от "Продължаваме промяната".

От политическата сила потвърждават позицията си, че гласуването с машина трябва да се запази изцяло в секциите с повече от 300 избиратели, като първата група предложения предвижда да се отхвърлят всички текстове в полза на смесеното гласуване.

С цел да се ограничи контролираният вот, парламентарната група предлага да се уточнят правилата за гласуване в изборните помещения. Когато се гласува с хартиена бюлетина, законът предвижда това да се случва в съответната кабина. Уточнението, което прави ПП, е, че кабината трябва да гарантира тайната на вота, като в същото време да предотврати потенциална външна намеса в свободната воля на избирателя.

От "Продължаваме промяната" внесоха предложения, които не засягат пряко гласуването с хартиена бюлетина, но са насочени към подобряване на изборния процес и гарантиране на честността на вота. Те обхващат регистрацията на кандидатите за народни представители, избирателните списъци, броя на мандатите, преференциалния вот, възнагражденията на членовете на СИК и други.

От ПП припомнят, че при гласуването с хартиени бюлетини многократно са отчитани високи проценти на сгрешени протоколи, като на отделни места те надхвърлят 90 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във