Банкеръ Daily

Общество и политика

ПП отново ще предложи Никола Минчев за председател на парламента

Отстраненият предсрочно председател на Народното събрание Никола Минчев отново ще бъде издигнат за поста от "Продължаваме промяната", обяви сега председателстващият парламента и негов съпартиец Мирослав Иванов.

Той отново потвърди, че процедурата за избор на нов председател на парламента може да стартира още тази пленарна седмица, но може и да се отложи, за да не се внася допълнително напрежение. По правилник процедурата по избор следва да се проведе в 14-дневен срок.

"Важно е Народното събрание да има председател. Но може би ще изкоментирам и с останалите групи дали действително сега да се внася допълнително напрежение, така че имам едно наум дали действително ще бъде тази седмица", посочи той.

Иванов каза още в отговор на въпрос дали той ще бъде кандидатът за председател на "Продължаваме промяната": "На този етап не сме обявили нашата кандидатура. Нашият председател - г-н Никола Минчев - ние се гордеем с него и неговата работа и ще се радваме отново той да бъде наш кандидат".

Миналия четвъртък Никола Минчев беше предсрочно освободен като председател на парламента с гласовете на "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" и последваха протести в негова подкрепа пред НС.

Към момента все още няма ясни кандидатури за овакантения пост на Никола Минчев.

Преди дни Ива Митева отказа категорично да бъде номинирана за председател на парламента. Това съобщи самата тя след извънредно заседание на групата на "Има такъв народ".

"Не, няма да бъда аз на този етап. До момента, в който не се успокои обстановката, смятам, че председател на парламента трябва да е човек, за когото ще има съгласие от целия парламент и аз не знам кой колега би се нагърбил с тази работа и никой няма да иска да е в това положение да бъде унижаван всеки ден, но няма нужда обстановката да бъде толкова натегната и няма нужда всичко да се прави на инат", аргументира се тя.

Митева бе в два поредни парламента председател на Народното събрание, издигната от ИТН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във