Банкеръ Daily

Общество и политика

ПП обвини КЕВР в манипулация на цените на тока и парното за бита

Управляващите обвиниха Комисията за енергийно и водно регулиране в манипулация около цените на тока и парното за бита.

След като Народното събрание наложи мораториум върху поскъпването председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров определи като "политическа акция и схема" обсъжданото от енергийния регулатор поскъпване от 1 януари.

"Една професионално подготвена схема как чрез манипулация на методиката и отделните компоненти - ценообразуването на енергията, да поставим българските домакинства пред свършен факт на по-скъп ток и по-скъпо парно", посочи той.

Според Андрей Гюров комисията регулатор е нелегитимна да взема решения, тъй като са изтекли мандатите на председателя и на няколко от членовете. Това е мотивът за днешното решение временна парламентарна комисия да анализира кризата около енергийните цени и евентуално да предложи решения, поясни председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

"Днес в пленарна зала внесохме и обсъдихме предложение за временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложения за справяне с нея. Необходимостта от създаване на временна комисия от страна на Народното събрание е породена от липсата на легитимност на контролния орган КЕВР. В състава на КЕВР има членове и председател с изтекъл мандат", каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Предложението за индексация на цената на тока за битови потребители в "12 без 5" е политическа акция. Ние сме против вземането на решения в последния момент от независими органи с изтекъл мандат. Предложеното от КЕВР за обществено обсъждане увеличение на цените е една професионално подготвена схема как чрез манипулация на методиката и отделните компоненти в ценообразуването на енергията да поставим българските домакинства пред свършен факт на по-скъп ток и по-скъпо парно", заяви Гюров.

"Противно на изказаните в пленарна зала опорни точки как токът поскъпвал вече шест месеца, токът за битовите потребители е обект на регулация, а в регулаторната политика водеща трябва да е защитата на всички участници в енергийния пазар – както доставчиците, така и производителите, така и крайните потребители", посочи председателят на ПГ на "Продължаваме промяната".

"Ние заявихме нашите намерения да намерим онези резерви в системата, които да позволят увеличението на цените за битовите потребители да бъде отложено, защото вярваме, че това е напълно възможно. Временната парламентарна комисия е начинът да защитим интереса на гражданите и ние очакваме тя да си свърши работата", каза още Андрей Гюров.

Междувременно Комисията за енергийно и водно регулиране отмени следобедното си заседание, на което трябваше да бъде обсъдено планираното поскъпване на тока за бита от 11,5% средно за страната от началото на следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във