Банкеръ Daily

Общество и политика

ПП, ИТН и ДБ: Подкрепяме целостта на Украйна

Три парламентарни групи от 47-ия парламент излязоха с обща декларация, защитаваща териториалната цялост на Украйна, след като руският президент Владимир Путин призна независимостта на отцепилите се от Украйна Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Парламентът обаче засега няма единна позиция по темата.

От трибуната председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов прочете декларация от името на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България": "Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави области в Източна Украйна. Това е грубо нарушение на международното право и на Минските споразумения. Подкрепяме безрезервно териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, която той вчера произнесе, с които поставя под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава. Ще работим в рамките на Европейския съюз и НАТО за категоричното налагане на принципите на международното право и ще подкрепим предвидените санкции на ЕС спрямо Русия, в координация със САЩ и Великобритания. Такова решение трябва да се вземе от министрите на външните работи на ЕС. Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия практически се стигна до край на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драстично. Със загриженост продължаваме да следим случващото се в Източна Украйна и се надяваме, че диалогът и дипломацията ще успеят да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта. Настояваме защитата на живота и здравето на цивилните граждани на региона да бъде абсолютен приоритет. Изразяваме и пълната си подкрепа за европейската перспектива на Украйна."

Иванов заяви още, че трите парламентарни групи ще внесат проект за декларация от името на парламента в следващите дни.

След него декларация от името на ГЕРБ-СДС прочете Даниел Митов. Той попита колко часа е трябвало, за да се събере смелост по тази тема. "Витиеватите приказки от типа на руското признаване на Донецката и Луганската републики за независими може да се счита за нарушение на международното право, каквито коментари и изявления чух сутринта, са съвършено неприемливи. Това е меко като "всеки сам си преценя". Българският парламент трябва да има ясна и категорична позиция по въпроса. Нерешителните изяви на хората, представляващи българската държава, не бива да ни затрудняват да вземем ясна и категорична позиция", подчерта Митов. Той посочи, че от ГЕРБ-СДС също ще предложат проект на декларация.

"Категорично осъждаме грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и поредното посегателство срещу териториалната цялост на Украйна. Никакъв исторически прочит или въображаеми опасения за собствената сигурност не могат да оправдаят военна интервенция, загубата на човешки животи и унищожени съдби. Призоваваме партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО да обмислят и наложат максимално строги санкции на Руската федерация, съответстващи на сериозността, която представлява предизвикателството срещу международната архитектура за сигурност. Българското правителство да участва активно в дебатите за санкциите, защитавайки позицията на България като пълноценен член на НАТО и ЕС с ясни и категорични оценки за действията на Руската федерация", заяви още Митов.

От ГЕРБ-СДС предлагат българското правителство да обмисли помощ за Украйна и въвеждането на облекчен режим за внос на украински стоки.

По-рано днес парламентарната група на БСП за България публикува отделна позиция, в която изрази загриженост от последните развития на конфликта в Източна Украйна. Признаването на Донецка и Луганска народни републики от страна на Руската федерация може да се разглежда като нарушение на международното право, казаха депутати от левицата. Те призоваха за преки преговори под егидата на ООН, които да започнат реален процес за орегулиране на конфликта в съответствие с принципите на международното право и устава на Организацията на обединените нации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във