Банкеръ Daily

Общество и политика

ПП: До часове ще бъде подписано коалиционно споразумение

Асен Василев и Кирил Петков - "Продължаваме промяната"

Очаква се до часове да бъде подписано коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Това стана ясно от думите на Андрей Гюров от "Продължаваме промяната". Той обясни, че документът ще бъде факт преди началото на 47-ото Народно събрание, което започва работа на 3 декември. В момента текат лидерските преговори. Минути по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че споразумението ще се подпише едва след като бъде одобрено от Националния съвет на партията, който може да се свика най-рано в понеделник. Тя добави, че очаква от мандатоносителя "Продължаваме промяната" да свика политическата среща на четирите партии, за да се изчистят спорните въпроси и да се проведе политическия разговор. 

По повод оповестената информация за структурни промени в Министерския съвет и ротация на председателя на парламента, Гюров посочи, че това е информация, която на този етап не могат да коментират. "Досегашните преговори, които проведохме, не включват дискутиране на личности, така че това е нещо, което в момента се дискутира. В момента всичко е на масата. Ние нямаме допълнителна информация как ще протекат преговорите. Надяваме се лидерите да се споразумеят и да има действаща формула за сформиране на правителство в най-скоро време", допълни депутатът.

Във връзка с евентуална ротация на председателя на парламента, Гюров отбеляза, че това е идея, която работи на други места: "Тук по-важно е кои са хората, които биха участвали в тази ротация. На този етап това е все още идея, която се обсъжда".

Депутатът коментира и предложеният от служебния кабинет бюджет за 2022 година. По думите му той трудно ще бъде приет в този му вид, защото се очакват структурни промени в Министерския съвет. "Проведохме много конкретни преговори за бюджетната политика, там имаме споразумение, което съдържа 43 точки и бюджетни принципи. То предвижда приемане на бюджета за 2022 г. до края на януари месец", уточни Гюров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във