Банкеръ Daily

Общество и политика

Познати лица, но и изненади в кабинета “Близнашки“

Познати лица от предишни служебни кабинети, но и някои изненадващи и малко познати фигури ще заемат министерските места в кабинета на проф. Георги Близнашки.

Очаквано Плевнелиев заложи на някои свои кадри като Екатерина Захариева. Тя е вицепремиерът с икономически ресор, но ще отговаря и за регионалното развитие, както и при служебното правителство на Марин Райков. Вицепремиерът и министър по европейските въпроси - Илияна Цанова също заемаше поста в служебното правителство на Марин Райков.

Министър на здравеопазването - Мирослав Ненков беше заместник–министър на здравеопазването в същото служебното правителство.

Министърът на образованието - Румяна Коларова пък досега бе секретар на държавния глава по връзките с гражданското общество.

Министър на транспорта - Николина Ангелкова бе съветник на държавния глава по европейско регионално сътрудничество. До 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси.

Любопитно е, че Васил Грудев и Румен Порожанов - съответно служебни министри на земеделието и на финансите, са работили заедно в ДФ „Земеделие”. Грудев е заместник на Порожанов, а след това поема и ръководството на фонда. Порожанов влезе във фонда като човек, близък до тогавашния финансов министър Симеон Дянков.

Йордан Христосков ще е вицепремиер по социалните въпроси - пост, който той е заемал в кабинета на Ренета Инджова. Познато лице е и военният министър Велизар Шаламанов. В периода 1998 - 2001 г. той бе заместник-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция.

Достатъчно известен е и министърът на вътрешните работи - Йордан Бакалов, който бе депутат в четири парламента. Бил е член на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред, жалбите и петициите на гражданите и постоянната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред.

На обратния полюс сред изненадите в кабинета е Васил Щонов, който поема нелекото Министерство на икономиката и енергетиката. У нас е познат като специалист по телекомуникация и буквално до днес заемаше ръководна позиция в един от кабелните оператори „Близу“.

Малко познат е и министърът на външните работи - Даниел Митов. Той също е сред изненадите в правителството, защото след кратката му политическа кариера в ДСБ и "Движение България на гражданите" е извън публичното пространство.

Неособено известен е и вицепремиерът по вътрешния ред и министър на правосъдието - Христо Иванов. Доскоро той бе програмен директор в Българския институт за правни инициативи.

Министърът на околната среда и водите - Светлана Жекова също е малко позната. От 2004 г. досега заема различни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС.

Известен спортист отново е изборът на президента за министър на спорта- световната шампионка по шорттрек Евгения Раданова, след като в миналия служебен кабинет президентът заложи на плувеца Петър Стойчев.

Вместо известен актьор обаче, както бе при предишния служебен кабинет, сега Плевнелиев е избрал в Министерството на културата да работи Мартин Иванов. Той е преподавател по право, бил е и председател на Държавната агенция „Архиви”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във