Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОЗНАЙ КОЙ ЩЕ ДОЙДЕ НА ОБЯД

Никак не им е лесно на осемте десни партии да излъчат общ кандидат за президентските избори наесен. Отвсякъде валят провокации, а свои и чужди постоянно им пускат фитили. Всеки охотно се произнася за качествата на бъдещия президент, но преговарящите още не могат да го персонифицират. Миналата сряда работната група пак се събра, след което от ВМРО изстреляха още една кандидатура в публичното пространство. Хората на Красимир Каракачанов предложили на другите десни общият им кандидат да бъде ректорът на Нов Български университет Сергей Игнатов. Останалите посрещнали офертата с тактично мълчание. Някои от тях обаче коментираха после, че сред сондажите на СДС със заместник-ректора на СУ Св. Климент Охридски проф. Георги Бакалов това им е дошло в повече.

Президентът и вицето на десните ще останат в дълбока тайна поне до 20 май, признаха си от ДСБ и от СДС, след като стана ясно, че първоначално обявената дата - 10 май, може да не бъде спазена. Обявяването на избраника се отлага, защото не всички партии са предложили кандидати, между които преговарящите и обществения съвет трябва да избират. На практика единствената официална номинация до средата на миналата седмица беше тази на Веселин Методиев. Останалите са само подхвърлени по време на преговори и в медиите имена.
Миналата сряда пресцентърът на партията на Иван Костов категорично опроверга информацията, че между него и Петър Стоянов има тайна уговорка, станала на още по-таен обяд. И от двете централи заявиха категорично пред в. БАНКЕРЪ, че Командира и експрезидента не са обядвали, нито са вечеряли, нито са закусвали заедно. Ето защо няма нищо вярно в публикациите, че общият десен кандидат за президент ще се казва Петър Стоянов, а Иван Костов ще склони заместника си Веселин Методиев да стане вицепрезидент. За сериозните анализатори и журналисти, наблюдаващи политическите процеси, е очевидно, че
Петър Стоянов не може да бъде
обединителна кандидатура на десницата, се казва в съобщението на ДСБ.
Всъщност слухът, че Стоянов е уважил вегетарианското меню на Костов, а Командира е споделил експрезидентската трапеза, може и да мине за новина. Но едва ли ще предизвика сензация, а камо ли реално подобрение на политическото здраве на десницата. Още преди две седмици, когато се появиха конспиративните публикации за предстоящото рандеву, политиците със здрав разум коментираха, че Иван Костов ще се подложи на мъчителното упражнение само публично, и то ако преговарящите стигнат до издигането на обща кандидатура. Иван Костов ще се прежали и най-вероятно ще даде обща пресконференция с Петър Стоянов, за да консолидира десния електорат в полза на общата кандидатпрезидентска двойка, предполагат и от ДСБ и от СДС.
Този момент може и да не дойде, ако не се стигне до издигане на обединителната личност. Такива изгледи обаче, поне за момента, няма. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, нито един от двамата изявени десни лидери няма да даде съгласието си да стане опонент на Георги Първанов тази есен. Погледите на по-далновидните от преговарящия екип са обърнати към бизнессредите и към професионалния, а не към политическия елит. Бъдещият кандидат на десните ще олицетворява
алтернативата на левицата
не само като политическа ориентация, но и като професионално битие. Ще бъде мъж (или жена), успял(а) въпреки мъчнотиите на прехода, няколкото правителства на социалистите, диктата на мутрите и на обръчите от фирми.
Политическите коментатори се затрудняват в прогнозите дали от ДСБ този път ще бъдат по-отстъпчиви и ще оттеглят своя кандидат Веселин Методиев, ако везните наклонят към по-подходящ човек. Засега няма ясни податки, че Иван Костов ще повтори упражнението от частичния местен вот за кмет на София и ще настоява партията му да участва със свой играч.
Иначе десните партии се държат помежду си и пред медиите
като доброто английско семейство
в което не се повишава тон и не се губи приличие пред обществото.
Дори и костовистите да са хранили някаква надежда, че могат да убедят половината от осемте партии да застанат зад Веселин Методиев, не си позволиха да дадат публичност на тези свои тежнения. От Демократическата партия могат и да подкрепят бившия си съпартиец заради добрите чувства към Командира и с едно на ум за собственото си политическо бъдеще. Анастасия Мозер си има прекалено много проблеми с Борислав Китов в битката да БЗНС-НС, за да си позволи да влоши отношенията си с парламентарните си партньори Стефан Софиянски и Красимир Каракачанов. От Съюза на свободните демократи преди няколко седмици пуснаха мухата, че за тях най-подходящият президент е Иван Костов и внесоха допълнителен смут в преговорите.
Партньорите в ОДС от партията на Яни Янев и Георги Марков дообъркаха работата, като не спряха да говорят, че Петър Стоянов трябва пак да застане на амбразурата срещу Георги Първанов. Същия ден, в който от ДСБ опровергаха, че лидерът им се е разбрал с колегата си от СДС пак да го прави президент, шефът на Ред, законност, справедливост Георги Марков призова в интервю за всекидневник Петър Стоянов да потърси реванш и да се кандидатира в надпреварата за държавен глава. Десни политици веднага разкриха интрижката. Издание със съсобственик коалиционният партньор в ОДС Любен Дилов-син пуска мухата, че бъдещият кандидат на десните ще е Петър Стоянов. Костовистите прозряха съшит с бели конци опит да се провали единната президентска кандидатура на десницата. Впрочем, в централата на партията на Иван Костов под сурдинка говорят, че случайните съвпадения въобще не са случайни и на всичкото отгоре са съвпаднали с любезното съдействие на експрезидента. Което си е жива причина конспиративният обяд да не се състои.
Колкото до десните симпатизанти, те тъжно си спомнят. Миналото, естествено.

ЗАПУШЕТЕ ПРОБОЙНИТЕ, ТЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ!
В СДС мечтаят лидерът им Петър Стоянов да бъде премиер, а не президент. Това изпусна пред журналисти миналия четвъртък главният секретар на сините Иван Колчаков. Това, според него, е реална възможност поради фалита на сегашното политическо управление. Колчаков го върна тъпкано на ДСБ за това, че ден по-рано отписаха Стоянов като президент, и съобщи, че човекът на Костов - Веселин Методиев, е неприемлив за СДС.
Междувременно от две седмици на Раковски 134 цари атмосфера на подозрителност. Някой изнасял протоколите от заседанията на НИС на СДС и те се озовавали публикувани в ИНТЕРНЕТ-изданието на бившия лидер на младите сини Калоян Методиев. Така бял свят видели съкровените седесарски тайни, че кандидатът за десен президент трябва да е Бойко Борисов с човешко лице и че трябва да станем добрите националисти и да вземем въоръжението от Атака. И прочие компромати за пред десните партньори и по-специално вбесяващи Иван Костов. Протоколите са на базата на истински, но са грубо манипулирани, умозаключи пред медиите пак Иван Колчаков, с което постигна обратен ефект. Разследването кой пуска в мрежата мъдрите мисли на баш-седесарите засега е ударило на камък, научи в.БАНКЕРЪ. Със закъснение сините високомерно решиха да потулят работата и обявиха, че не се занимават с такива долнопробни манипулации.

ВЕЧНИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ЛОВНИ ПОЛЕТА
Миналата седмица основният съперник на Анастасия Мозер за поста главен секретар на БЗНС-НС Борислав Китов насрочи за 28 май земеделски конгрес. Титулярката обаче реши да приключи тази работа по-рано и обяви, че събира земеделците на 21 май. От кръга на Китов не се предадоха и мълниеносно преместиха датата си на 18 май. До края на настоящата седмица Анастасия Мозер ще се върне от САЩ, за да сложи ред в партията, надяват се нейните привърженици. Мозер се кани още от есента да изключи превратаджиите, които се опитаха да оспорват лидерството й. Групата на Китов обаче държи да изпревари събитията, да смени името на партията и ръководството и да избърза първа да регистрира новоизлюпената земеделска формация в съда. И двата лагера имат амбицията да приобщят към формированието си и други земеделци и засега усърдно ухажват Георги Пинчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във