Банкеръ Daily

Общество и политика

Позитивизъм, след като Гешев загуби Бюрото за защита

На последно си заседание 46-ото Народно събрание реши Бюрото за защита на свидетелите, осъществяващо личната охрана на главния прокурор, да премине в Министерството на правосъдието. 

В първи коментар служебният правосъден министър Янаки Стоилов даде позитивни сигнали за промени. "За разлика от главния прокурор, аз няма да се движа с няколко големи автомобила, които да осигуряват защитата ми. Тя ще бъде за свидетелите и магистратите", заяви Стоилов.

Той поясни, че е провел среща с Иван Гешев, тъй като не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаването на Бюрото по защита на свидетели от главния прокурор към Министерството на правосъдието.

Стоилов добави, че споделя основните мотиви, че в сегашния закон има дори противоконституционни текстове, защото ролята на Бюрото не е да дублира или допълва някакви функции, на която и да е структура в съдебната власт. То първоначално е създадено към Министерството на правосъдието и според него връщането му там възстановява баланса между съдебната и изпълнителната власт.

„За мен амбициозна цел е всички дейности по издаване на новите актове, на споразумения, на преминаване на имуществото трябва да бъдат решени за седмици. Това трябва да стане по начин, по който да се запази капацитета на дейността на Бюрото. Бъдейки в Министерството на правосъдието, Бюрото по защита на свидетелите ще бъде, в някаква степен, независимо в своята дейност“, каза още правосъдният министър пред bTV.

Според юриста и ексминистър Даниел Вълчев преместването на Бюрото по защита на свидетелите е правилна стъпка „Исторически това бюро е било в Министерство на правосъдието. Това е важна промяна, защото показва, чe се стремим да направим възможностите съизмерими“, смята Вълчев. По думите му когато бюрото премине към министерството по този начин прокурорите ще бъдат в много по-добро положение, ако искат да ползват защитен свидетел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във