Банкеръ Daily

Общество и политика

Позицията за РСМ – първият разрив между президента и Кирил Петков

"Няма да забравя никога един доста инфарктен, продължил повече от пет часа Консултативен съвет, който направи президентът Румен Радев, за да бъде препотвърдена българската позиция по отношение на присъединяването на Република Северна Македония  в Европейския съюз.

Тази позиция беше изключително важна, защото ние нямахме на своя страна европейските си партньори. Имахме голяма доза неразбиране и много пропуснати месеци, за да обясним българската позиция. И в този първи момент президентът не само не крикува правителството на Кирил Петков, но им подаде ръка, за да може при първото си посещение в Република Северна Македония – при първата си поява на международната сцена - Кирил Петков да представи силната българска позиция."

Това разказа вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на БНТ по повод обвиненията, че президентът Радев бил критичен към правителството „Петков“ и още в самото начало се отказал от него.

По думите на Йотова още тогава Петков вече бил обещал на европейските ни партньори бърза и безпрепятствена позиция на България по приемането на западната ни съседка в Европейския съюз - въпреки националния интерес на страната.

Срещите, които последвали на най-високо ниво, безкрайните телефонни разговори, които президентът провел с ръководителите на всички европейски институции, с отделни европейски лидери, за да защити българската позиция, можели да бъдат избегнати, ако още в началото българските институции са били заедно, така както през есента на 2019 година.

„Тогава имаше една консултативна среща при президента, после декларация на Народното събрание и Рамкова позиция на тогавашния Министерски съвет. Това беше най -пълният, най-категоричният консенсус в нашето общество, както между нас, гражданите, така и между българските институции“ – припомни Йотова.

Тя използва възможността да благодари на френските партньори, които в крайна сметка разбрали българската позиция и допринесли за това в преговорната рамка вписването на българите в Конституцията на страната да предхожда реалното започване на преговорите.

От друга страна вицепрезидентът определи ситуацията с РСМ като сложна и обърна внимание, че всеки, който си мисли, че въпросът е приключил, трябва да е доста наивен.

През лятото европейските институции не работят, но от есента процесът ще започне. Оттук нататък следват няколко проверки на Европейската комисия, няколко оценъчни доклади на Съвета, където България всеки път ще трябва да припомня позицията си.

„Но след всичко това, което се случи - след този много труден преговорен процес, с многобройни срещи, разговори и диалог, смятам, че Европейската комисия и страните в Съвета ще бъдат достатъчно внимателни. Никой няма полза от това въпросът да бъде върнат в начална точка. Най-малко нашите съседи от Република Северна Македония, защото те трябва да бъдат част от европейското семейство“ – обобщи темата за РСМ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Йотова бе категорична, че някой е повлиял и посъветвал Кирил Петков и Асен Василев да тръгнат срещу президента, но не даде повече разяснения.

По повод впечатлението, че задкулисието е докарало страната ни до предсрочни избори, Йотова отбеляза, че след управлението на коалицията е останала горчивина.

„Сякаш това не беше конкуренция за взимане на решения, а война между различни лобита. Взаимните обвинения между „Продължаваме Промяната“, ИТН и по-малко на останалите партии като че ли обясниха на българските граждани, че битката е на едни пари срещу други пари, а такива неща карат хората да си стоят вкъщи и да не ходят на избори“ – посочи Йотова.

Тя обърна внимание и че в последните дни на своето управление бившият министър-председател обяснявал неуспеха на правителството си със сгрешената комуникация.

„Целият ми политически опит сочи две неща – никога падналата от власт партия не търси проблемите и грешките в себе си, а все в някой друг. На първо място това или са медиите, които са им пречили, или собствената комуникационна политика. Но никой не иска да направи обективен анализ, а не е лошо понякога и да си посипе главата с пепел. Вместо това виждаме една доста тийнейджърска позиция по отношение на много от тежките и нерешени проблеми, които завеща кабинетът. По-малко хвалебствия и повече реализъм няма да навредят на никого“ – категорична бе Йотова.

По повод протестите пред сградата на Президенството през последните дни, Йотова отбеляза, че си ги обяснява не само с това, че са политически мотивирани и че е на мнение, че всеки протестиращ трябва да бъде изслушан. В същото време тя посочи, че има въпроси, които е добре чрез медиите да бъдат задавани на протестиращите.

Като например: Защо има двоен стандарт и ако се обвинява президента Радев или служебния кабинет, който до този момент не е направил нищо по отношение на възобновяване на разговорите с „Газпром“, имайки предвид думите на бившия премиер, че разговорите с „Газпром“ изобщо не са били прекъсвани.

Бившият премиер трябва да обясни това на протестиращите, за да не си мислят, че разговорите са били прекъснати и някой иска да ги започне отначало.

"Защо се протестира срещу „Газпром“ и преговорите с тях, а не се протестира срещу доста увеличения внос на петрол от Русия през последните месеци от същото правителство?" - попита Йотова.

По отношение на обвиненията в реваншизъм и чистки, тя обясни, че служебният кабинет е с една основна задача да подготви изборите, но кадровите промени във вътрешното министерство, например, са свързани с големия ни шанс да станем част от Шенген. През септември ще има проверка от Европейската комисия, на която трябва да се представим много добре.

"През 2011 г. бяхме изпълнили техническите критерии, но заради намеса на политическите критерии вече 11 години сме извън това пространство" - обърна внимание Йотова и обясни, че новоназначеният заместни-министър на вътрешните работи е много добър специалист по темата "Шенген". Коментирайки критиките срещу президента Румен Радев, тя призна, че има усещането, че следващата управленска коалиция ще бъде сформирана не върху основата на политики и визии за страната, а на база настроения и говорене "антирадев".

Борислава Кирилова

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във