Банкеръ Daily

Кирил Петков към Столтенберг:

Позицията на България за Украйна е като на НАТО и ЕС

Премиерът Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха тази сутрин в централата на алианса в Брюксел въпроси, свързани с общата работа в областта на отбраната.

След срещата премиерът Петков съобщи на пресконференция, че е поканил Столтенберг на посещение в нашата страна. Премиерът отбеляза, че двамата са обсъдили кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура.

Позицията на България по въпроса с Украйна съвпада изцяло с виждането на ЕС и на НАТО, посочи премиерът. В отговор на въпрос той заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход.

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, както и друго оборудване за въоръжените сили. Той отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в алианса.

На което Петков отговори, че има вариант и е възможно допълване между военната и гражданска инфраструктура. Според него изграждането на втори мост над Дунав близо до Русе би била интересна инвестиция и чрез нея би била постигната целта за 2% инвестиции в отбраната, каквото е изискването за членките на НАТО. България ще има конструктивен подход в НАТО, добави той.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на алианса. "Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО", посочи той.

Петков покани генералния секретар на Алианса в България. 

По-късно днес премиерът Петков трябва да проведе среща и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във