Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПОЗИЦИЯ ОТЛЯВО

РУМЕН ОВЧАРОВ, депутат от ПГДЛ: Не зная кой ще стане председател. Просто ще изчакаме още ден-два и ще видим. Промени определено очаквам. Очаквам и стабилизация около една политическа линия. Това може да бъде само линията на прагматизма и реализма. Трябва да забравим идеологемите и безсмислените заклинания.


АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ, председател на Евролевицата: Като партия, която уважава себе си, ние няма да се ангажираме с позиция за битките в БСП. Това на прост политически език се нарича вмешателство във вътрешнопартийните й отношения.


ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ, председател на БСДП: Предполагам, че Георги Първанов ще остане лидер на партията. Не знам дали БСП ще се стабилизира след конгреса, но не бива левицата да укрепва върху пепелището на България.


ЖОРЖ ГАНЧЕВ, депутат от БББ: Не искам да коментирам въпроса за лидера. Тази партия трябва да реши коя е, в каква посока иска да върви и кои са партньорите й. Пред БСП в момента стои Хамлетовия въпрос - да бъде или да не бъде.


ПОЗИЦИЯ ОТДЯСНО


ХРИСТО БИСЕРОВ, депутат и член на НИС на СДС: Мисля, че Първанов има повече шансове за лидерския пост. Моята прогноза е, че в рамките на този парламент БСП ще се раздели на две партии. За това говорят и последните изявления на Жан Виденов, че двете линии в партията не могат да съществуват паралелно в нейните рамки. Мисля, че конгресът няма да реши въпроса за бъдещето на БСП.


ЕВГЕНИЙ БАКЪРДЖИЕВ, вицепремиер и член на НИС на СДС: Когато самите социалисти не знаят кого да изберат, на нас ни е още по-трудно да правим прогнози. Ако спечели крилото, което докара България до катастрофа, ще бъде жалко за партията. Ако спечели другото крило, също няма да е особено полезно за нея. Според мен има вариант БСП да се разцепи.


НИКОЛАЙ КОЛЕВ-БОСИЯ: Смятам, че Първанов ще бъде преизбран. Съществени промени в политиката на партията не очаквам. Докато БСП не анализира миналото си, докато морално не осъди провежданата от създаването си до днес антибългарска политика, тя не може да тръгне по новия път. Все едно човек с воденичен камък на врата да се опита да плува, че и да стане шампион.


ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ, депутат от ПГ на ОНС: Да се оправят! Който и да стане председател - все тая. Мисля, че социалистите не могат да се променят.


ЮЛИЯ БЕРБЕРЯН, депутат от ПГ на СДС: Конгресът на БСП въобще не ме интересува.


МИРОСЛАВА БЕЛЧЕВА, шеф на пресцентъра на СДС: Струва ми се, че Първанов ще остане председател на БСП. Бих искала да вярвам, че партията е достатъчно съзряла за европеизирането си. За съжаление не виждам ясно заявена склонност за промяна, която да превърне БСП в достоен ляв партньор на останалите политически сили.


ХРИСТО ИВАНОВ, депутат от БББ: Според мен този конгрес е абсолютно ненавременен и не отговаря на никаква обществена потребност. Мисля, че нищо няма да се случи и ще бъде преизбран досегашният лидер на партията. За съжаление не очаквам промени и след форума. Продължава пашкулирането на социалистите.


ЮНАЛ ЛЮТФИ, депутат от ПГ на ОНС: Според мен шансовете на Първанов са добри, но не изключвам и изненади по време на конгреса. Процесите в партията не са обнадеждаващи. Промени трябва да има, ако БСП иска да остане на политическата сцена като актуален субект с определяща роля.

Facebook logo
Бъдете с нас и във