Банкеръ Daily

Общество и политика

Повторно преболедувалите COVID-19 вече може да получат сертификат

Хората, преболедували повторно COVID-19, от днес ще могат да получават зелен сертификат от страницата на Националната здравно-информационна система. От "Информационно обслужване" съобщиха, че софтуерът трябва да се настрои и от тази сутрин генерирането на сертификат ще бъде възможно.

За доказване на повторно заразяване ще се признават както резултати от PCR тест, така от лабораторни изследвания чрез бързи антигенни тестове. За PCR изследване ще се издава документ по европейския модел за зелен сертификат за преболедуване с начална и крайна дата на валидност. Той може да се използва 14 дни след датата на положителния резултат. Валидността му е за период от 6 месеца на територията на Европейския съюз и 12 месеца в България. Повторно преболедувалите граждани, чийто положителен резултат е доказан с антигенен тест от лаборатория, също ще могат да използват своето удостоверение 14 дни след датата на установяване на заразяването. Валидността на документа е 12 месеца и важи само за територията на страната. Генерираното удостоверение е с различен формат от европейския зелен сертификат.

Задължително условие, за да бъде генериран документ за повторно преболедуване на SARS-CoV-2, е да са изминали минимум 90 календарни дни от датата, на която е поставена диагноза COVID-19 при предходното заразяване. Ако времето между тях е по-малко, системата няма да позволи издаването на сертификат или удостоверение, тъй като се смята, че не е налице ново заразяване, а положителният тест е резултат от продължаващо предходно заболяване.

Срокът от 90 дни не важи в случаите, когато дадено лице си направи лабораторен бърз антигенен тест, който е положителен, а след това го потвърди с PCR изследване, което също е положително. Подобна практика е въведена в седем държави от ЕС. Системата дава възможност за генериране на неограничен брой документи, ако са изминали 90 дни между два положителни теста.

Общият брой на изтеглените европейски зелени сертификати за ваксинация към момента надхвърли 2,3 млн., а близо 2 млн. са документите за негативен тест чрез PCR или бърз антигенен тест.

Гражданите са изтеглили общо 250 хил. сертификата за преболедуване, установено чрез PCR тест, а удостоверенията за преболедувана коронавирусна инфекция, доказана чрез лабораторен антигенен тест, достигнаха 90 хил. Само за една седмица през Националната здравно-информационна система са генерирани 35 хил. удостоверения за наличие на антитела.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във