Банкеръ Daily

Елена Поптодорова:

Поводът за срещата на Борисов с Тръмп е покупката на F-16

Поводът и сериозната причина за срещата между Тръмп и Борисов е действително покупката на самолетите от Съединените щати, заяви бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова. Според нея обаче това не е благодарност за сделката от страна на президента Тръмп и Съединените щати.

По думите й тази покупка на стойност 2.1 млрд. лв. отваря възможности за много по-широко сътрудничество във военната област, но и в индустриалната, и в научната.

"Другото важно нещо е, че тази лидерска среща става след подобни срещи, проведени от президента Тръмп с лидерите на Полша, Чехия. Унгария, Австрия, Румъния и това вече очертава един кръг от траен интерес, поне последователен за момента, към Централна Източна Европа и Балканите", посочи още Поптодорова пред БНТ.

Късно в неделя премиерът Бойко Борисов пристигна във Вашингтон. В понеделник той ще бъде приет в Белия дом от американския държавен глава Доналд Тръмп. Сред водещите теми на разговорите във Вашингтон ще бъдат зловредните влияния, които заплашват българския суверенитет, и как България и САЩ могат да им се противопоставят.

Президентът Тръмп иска да обсъди и възможностите за по-голямо потребление на американски втечнен газ от България и преноса на американско гориво към Централна Европа през българската мрежа и хъб “Балкан”. 

Преди дни американският посланик Херо Мустафа съобщи, че САЩ ще изпрати екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен център на Балканите. Американските специалисти ще посетят АЕЦ "Козлодуй" и "Белене", както и хранилищата за газ в страната. Нейните очаквания са Тръмп и Борисов препотвърдят отличното сътрудничество между двете държави във всички сфери - сигурност, енергетика, икономика, туризъм. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във