Банкеръ Daily

Корнелия Нинова пред КНСБ:

Повишаването на доходите е основен приоритет на БСП

S 250 091bd00c 7066 48ae 944f b5f63b7ee427

Председателят на БСП Корнелия Нинова проведе среща с КНСБ. Двете страни обсъдиха предизборната програма на левицата и Меморандум на КНСБ за социално-икономическо развитие на България 2021 - 2025 г. Участниците в срещата се обединиха около необходимостта  от провеждане на целенасочена политика за повишаване на доходите.

"Борбата с неравенствата, бедността и демографската ктастрофа са абсолютен приоритет за нас. В следващия парламент ще внесем конкретни предложения в подкрепа на младите семейства, децата и пенсионерите." заяви Корнелия Нинова. Те обхващат необлагаем минимум от 500 лв. за всяко дете на работещи родители. Помощ за раждане в размер на 6500 лв. на дете на родители, които са работили и са си внасяли осигуровките последните 2 години, безплатни детски градини и ясли, безплатни лекарства за деца до 14 години", направи избожение Корнелия Нинова.

"За възрастните хора отново ще се борим за преизчисляване на пенсиите и за намаляване ставката на ДДС на лекарствата на 9%. Предвиждаме мерки за повишаване на заплатите, така, че да няма работещи бедни", подчерта лидерът на БСП.

Двете страни обсъдиха необходимостта от реформи в здравния сектор, ВИК сектора, транспорта.

По-рано днес КНСБ настоя България да ратифицира Конвенцията за премахване на насилието и тормоза на работното място.

Президентът на синдиката Пламен Димитров обясни защо е важна конвенцията: 

"Всички ние сме свидетели на нарастващото насилие срещу работещи - срещу лекари, срещу медицински специалисти, в градския транспорт, къде ли не, насилие срещу учители. Поради тази причина ние смятаме, че тази конвенция има изключително важно значение. Можем косвено да твърдим, че неплащането на трудовите възнаграждения или забавянето им е някаква форма на тормоз например. В сферата на труда са и командированите работници, работещите сезонни работници, сред които знаем, че има също огромно насилие - принудителен труд, трафик на хора дори".

Facebook logo
Бъдете с нас и във