Банкеръ Daily

Общество и политика

Поведението на Борисов е "ориентализирана форма на пряка демокрация" според политолог

"Институциите, това съм аз. Демокрацията, това съм аз. Не ми трябват вече посредническите услуги нито на моята парламентарна група, нито на опозицията. Аз мога през пресконференции да общувам директно. Това е преводът на поведение в политиката на премиера Бойко Борисов". Така политологът Георги Киряков коментира пред БНР политическата стратегия на Борисов във връзка с проваленото във вторник заседание на Народното събрание, на което той трябваше да бъде изслушан и да отговаря на въпросите на депутатите. Според политолога това поведение на министър-председателя е "ориентализирана форма на пряка демокрация".

Киряков посочи, че  извънредното положение му даде тласък да завърши нещо, което той отдавна свенливо практикува, т.е. досега не го показваше пряко. „Сега е моментът да завърши тази своя визия за това как трябва да се управлява, според неговите представи, демократично страната. Това е някаква негова представа за функциониране на демократичните институции и правовата държава. Защото той и друго казва - "Върховенството на закона, това съм аз", коментира политологът. 

Той уточни, че Борисов дава да се разбере, че разпределянето на парите минава през него, независимо, че това са пари на данъкоплатците, тъй като смята, че щом има пряка връзка с данъкоплатците през социалните мрежи или през брифингите, това е легитимен начин да взема информирано за гражданите решение.

Георги Киряков коментира и настояването на БСП Борисов да се яви на парламентарен контрол, като обясни, че опозиционната БСП не може да избяга от дамгата, която ѝ е сложена отдавна, "че се опитва чрез такъв тип действия да извлича партийни електорални дивиденти". По думите му много лесно оборимо е такъв тип поведение на левицата. В същото време заради кризата доверието в премиера и в управляващата партия се е повишило, изтъкна политологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във