Банкеръ Daily

Общество и политика

Повечето от психосоматичните болести са причинени от стреса на работното място

Според последни данни на националната статистика 8% от българите страдат от депресивни състояния. Голяма част от психосоматичните заболявания са причинени от стреса на работното място. Проблемът с професионалното прегряване ще се задълбочава, ако държавата и работодателите не започнат диалог веднага, предупреждават специалисти по развитие на човешките ресурси. 

Професионалното прегряване (Бърнаут синдром) засяга все по-голям процент от работещите и вече излиза от първоначалните очертани рискови професии. "Този процент от хората са и онези, които работят и плащат данъци в тази държава. Ако тези тенденции се задълбочават, означава, че само след пет години ще имаме още по-сериозни проблеми от тези, които имаме в момента", посочи Анелия Горгорова от Българската асоциация за управление на хора пред БНР и уточни причините за депресиите и професионалното прегряване. Това са проблеми в работната среда, тоест, когато има конфликти, онези, които ни карат да се чувстваме недооценени, непредсказуемост, тоест всеки ден се сменят приоритетите и ние търсим как да ги компенсираме.

Работодателите могат да направят много за работната среда, за да спестят от напрежението на своите служители, категорична е тя. Те трябва да видят с какво разполагат, каква е демографията на хората, с които разполагат, които са в екипа им, с които биха искали да работят. Да обърнат внимание на стила на културата, която налагат, и много просто – работното време.

В Българската стопанска камара бяха представени данни за "професионалното прегряване" и за състоянието на здравето на служителите, тяхната мотивация, ефективност и постижения на работното място в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във