Банкеръ Daily

Общество и политика

Повечето лични лекари не могат да издават електронни направления за PCR тест

"Все още не мога да издавам електронно направление за PCR тест, тъй като имаме софтуерен проблем. Той не засяга само мен, а 80% от колегите”. Това обяви общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

До преди ден програмата в нейния кабинет не е работила, но през това време тя е издала хартиени направления за осем PCR теста, като всичките са се оказали с положителни резултати.

"Много дълго време трябваше да убеждаваме системата, че трябва да издаваме направления за PCR тест. После трябваше да убеждаваме, че те трябва да са електронни. Избутахме и този камък. Сега трябва да се борим с фирмите, разработчици на софтуерни продукти, за това, че издаването трябва да става лесно и бързо", сподели Николова в ефира на Нова телевизия.

Друг проблем е невъзможността за издаване на електронно направление за рентген и кръвен тест.

"Не знам каква е разликата. Когато ми се обади господин еди-кой-си и ми каже, че пети ден има висока температура и симптоми, които ме притесняват и насочват към това, че има пневмония, аз трябва да му издам хартиено направление за рентген. Трябва обаче някой друг да дойде и да го вземе, тъй като пациентът е под карантина. Същата е ситуацията с направлението за кръвен тест. За PCR тест не е нужно да идва при мен, но за рентген и кръвен тест трябва”, обясни лекарят.

Според Николова, проблемът е чисто технически, но нещата стават бавно.

 Общопрактикуващите лекари настояват и за електронни рецепти, което ще улесни много както тях, така и пациентите.

Междувременно адвокатът по медицинско право Мария Шаркова определи като недомислица на здравното министерство това, че личният лекар не може да издава безплатно направление за PCR при наличие на положителен резултат от антигенен тест.

От друга страна НЗОК разполага с ограничен ресурс за направления и не може да направи масово тестване с PCR за цялата страна,  каза още Шаркова пред БНТ.

Тя обясни, че според определението на Световната здравна организация и това, което Министерството на здравеопазването е приело като дефиниция за COVID-19, легитимен за заразоносител или за болен е положителният PCR. За да се приеме, че заразата вече я няма, трябва да има отрицателен PCR.

Адвокатът посочи, че PCR тестовете и антигенните тестове не могат да бъдат приравнени, защото дават резултат за различни неща от медицинска гледна точка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във