Банкеръ Daily

Общество и политика

Повече платен отпуск за непушачите, предлагат от ВМРО

Александър Сиди

Пушачите да получават два дни повече отпуск от колегите си, които излизат за по цигара в работно време и така си почиват. Тази идея на ВМРО беше представена от депутата Александър Сиди в Народното събрание. Предложението за поправката е внесено вече в Кодекса на труда, но тепърва ще се обсъжда с работодателите и синдикатите, като може да стигне и до Тристранката.

"Промените дават възможност на работодателите по тяхно усмотрение да дават до 2 дни допълнителен платен годишен отпуск на служителите си непушачи, с което се опитваме да допълним забраната за пушене на всички обществени места", обясни Сиди в кулоарите на парламента.

Според него е ясно, че пушачите напускат работните помещения през известен период от време и така получават нерегламентирана почивка между 10 – 15 минути на всеки час – два. Заради това колегите им непушачи били в неравнопоставено положение.

Ако някой пушач обаче избягва порока си докато е на работното си място, той може да бъде попадне в категорията на непушачите и също да получи бонус отпуск. Работодателите имат системи да следят своите работници и служители, така че ще е ясно кой пуши и кой не, уверен е депутатът от ВМРО.

Самият Сиди е пушач и призна, че и той напуска работното си място за цигара. "Това е една добра мярка за подобрение здравето на българските граждани", смята народният представител.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във