Банкеръ Daily

Срещу мръсния въздух в София:

Повече пари за миене на улици и облагородяване на "калните точки"

Качеството на въздуха и борбата със замърсяването остават приоритет за Столичната община. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на научно-приложното изследване „Изследване и определяне на приноса на различни източници за замърсяване с фини прахови частици в град София на база изследване на химическия им състав и прилагане на рецепторни модели“. 

"Целта на това проучване е да насочим усилията към конкретни мерки за подобряване качеството на въздуха. Източниците на замърсяване се променят с времето", обяви Фандъкова.

Изследването е направено в периода януари 2019 г. - февруари 2020 г.

За целта пробите се вземат в продължение на денонощие, "обработват се, прави се анализ в две акредитирани лаборатории в България и Хърватска. Използват се две системи за изследване на праха във въздуха и изследване на въздушните маси, за да се установят външните замърсители", обясни технологията на проучването проф. Христомир Брънзов - директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

Според резултатите от изследването 25% от замърсяването на въздуха се дължи на почвата и праха от улиците, 23% от вредните емисии се отделят при изгарянето на биомаса, в това число и дървесина, 16% - от външните за града източници и 19% - от горенето на въглища. Оказва се, че вредата от трафика, която рефлектира върху въздуха в столицата е само 9%. Източници на замърсяване са още и: индустрията с 4%, отоплителни централи на газ - 4% и други източници - под 1%. 

Йорданка Фандъкова заяви, че благодарение на програмата с над 100 мерки, които Столичната община изпълнява във връзка с подобряването на качеството на въздуха, за миналата година е отчетен успех в средногодишните норми.

Столичният кмет обяви три от мерките срещу мръсния въздух за 2021 г. 

Ще се мият повече улиците 

По думите на кмета, площите, които се мият в София от 2017 досега, са се увеличили 4 пъти. Фандъкова обяви, че за 2021 г. парите за миене на улици ще се увеличат с 30% от бюджета на общината и допълни, че предстои обсъждане.

От "кални точки" в зелени

Градоначалникът обяви, че се създава нова програма за облагородяване на такива пространства. "Включени са 73 кални точки, бюджетът е 1,2 млн. лв., средствата ще се получават от районните кметове с проекти. "Овча Купел", "Красна поляна" и "Надежда" имат готовност и още тази седмица ще получат бюджет. Пространствата ще се оградят, озеленят, ще се създават истински паркинги, ограждения, засаждане на дървета", уточни кметът.

Засилени проверки 

Фандъкова увери, че ще има засилени проверки на строителните обекти и на автомобилите, които пренасят строителни материали. До момента са направени 49 проверки на МПС-та за транспортиране на строителни материали, съставени са 7 акта за нарушения. Освен това са проверени и над 1900 строителни площадки.

В момента Столичната община приключва работата по втората програма за подобряване на качеството на въздуха и подготвя третата, която е със срок 2021-2026 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във