Банкеръ Daily

Общество и политика

Повече от година заплашваният магистрат бил с охрана

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева

Магистратът, получил заплаха за убийство, повече от година е с поставена охрана. Това обяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева. По-рано от Софийската районна прокуратура информираха, че е образувано досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана за убийство. 

"През последната година Прокуратурата на Република България многократно алармира за политически натиск върху институцията, върху магистрати и техните близки. За съжаление, днес съм тук пред вас, за да обявя поредната форма на натиск. Натиск, който вече има криминален характер. В държава - членка на Европейския съюз, магистрат получава заплахи за убийство, за това, че си върши работата", каза Милева.

На 6 април на ул. „Черковна“ в гр. София в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити – 1 бр. патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи.

"Недопустимо е прокурор да намери в служебния си кабинет плик, адресиран лично до него, забележете, съдържащ, патрон и изрезки с послания. Какво пише на изрезките ли? Дословно, пише „кръв“ и „информиран“. Всеки един от вас може сам да направи извод заплаха ли е това и каква е целта", каза говорителят на държавното обвинение. "Дали е случайно, че в плика има и текст с името на столична болница, която колегата е посещавал многократно в изминалите месеци? Както и бележка с името на чужда държава? И тези послания са намерени не другаде, а в служебен кабинет, в сграда, ползвана от независимата съдебна власт и охранявана от служители в Министерство на правосъдието. Каква е целта? Магистратите да се страхуват и да не могат да изпълняват служебните си задължения. Нашата основна мисия е да се борим срещу престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства, а не наши колеги и техните близки да са подложени на заплахи и преследвания", добави тя.

В Римската харта и в Становище № 9 на Консултативния съвет на европейските прокурори са отразени в концентриран вид основните насоки и принципи, свързани с устройството и структурата на прокуратурата в демократичното общество, напомни Милева. "Какво се казва в тях? Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземането на своите решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск или вмешателство; Държавите трябва да гарантират, че прокурорите са в състояние да изпълняват функциите си без сплашване, възпрепятстване, тормоз. В случая се касае за колега, който повече от една година е с поставена охрана, именно заради неговата застрашеност от месеци. Как държавата ще гарантира, че това утре няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре до тук. Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи, репресии", каза още тя. "Доживяхме, наши колеги да извършват оглед в служебните ни помещения, да разпитват колеги, чийто живот е поставен под заплаха", подчерта говорителят на прокуратурата.

Прокурорите от СРП и следователи от СО при СГП извършват и в момента действия по разследването по образувано досъдебно производство за системно следене и закана с убийство на магистрат. За заплахите срещу прокурора ще бъдат информирани Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на страните – членки на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, уведомиха от прокуратурата.

По информация на bTV и NOVA прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев е обвинителят, получил заплахата. До ГД "Охрана" са изпратени три доклада само от началото на годината. В тях се посочват данни, че прокурорът е следен. Кънев е работил по случаи с голям обществен и материален интерес като разследванията срещу братя Бобокови, Миню Стайков и Васил Божков. От 2020 г. той е с охрана.

Година по-рано магистратът стана обект на проверка, след като стана ясно, че е купувал имоти от фирми, които са свързани с преки конкуренти на Миню Стайков. От държавното обвинение обаче обявиха, че Кънев не е познавал собствениците.

От NOVA пишат, че бивш служител на МВР е автор на заплахата, като изтъкват, че Кънев е наблюдаващ по делата на Васил Божков. Преди две години главният прокурор Иван Гешев обвини Божков, че е заплашвал Кънев, след като обвиняемият бизнесмен публикува във Фейсбук снимки как Кънев излиза от сградата на приходната агенция.

От Министерството на правосъдието призоваха случаят с куршума в плик да не се политизира. Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев заяви пред журналисти, че се надява да не се злоупотребява с него и да се използва за някакви цели. "Има образувано досъдебно производство, в което голяма част от фактите, са класифицирана информация. Искам да обърна внимание, че абсолютно всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна на Бюрото за защита, след промяна на закона са преминали веднага под охрана на главна дирекция охрана. Видът на мерките на защита и охрана не е бил променян. За много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата", посочи  Дечев.

Междувременно службите на МВР изразиха пълна готовност да съдействат в разследването на заплахата срещу магистрат от Специализираната прокуратура. МВР не може да се самосезира и да започне самостоятелна работа по случая, защото вече има образувано досъдебно производство. Това може да стане, ако такива оперативно- издирвателни действия бъдат възложени от компетентната прокуратура на служба от вътрешното министерство, информират от ведомството.

"МВР действа безкомпромисно в работата си срещу престъпността. Посегателството и заплахите срещу държавни служители и магистрати, борещи се срещу престъпността, е недопустимо. Надяваме се, че наличието на видеонаблюдение и пропускателен режим в сградата на ул. „Черковна“ биха допринесли за бързото разкриване на извършителите и изправянето им пред съда", подчертават от вътрешното министерство
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във