Банкеръ Daily

Общество и политика

Повече от 5 милиона лева са дарени за борбата с коронавируса

Българският дарителски форум представи кратък обзор на даренията за справяне с разпространението на коронавируса в страната. Източници на обобщената информация са публикации в онлайн издания на национални и местни медии, сайтовете на сдружението на общините в България, търговските камари, както и публикации в социални медии към 23 март 2020 година.

Общият обем дарени средства (пари и материални ресурси) за предотвратяване разпространението на коронавируса в България от началото на обявеното извънредно положение са 5,3 млн. лева. Дарителите са компании, физически лица и фондации, които даряват директно на болниците, на Министерството на здравеопазването и на общините. Отделно фирми и граждани обединяват усилия чрез дарителски кампании.

Деветдесет и четири процента от средствата са за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за персонала на лечебните заведения в София и страната.

Шест процента от даренията до този момент са за образователни нужди - осигуряване на устройства за достъп до виртуално образование, за социалния патронаж в общините, който на този етап основно поема доставката на храни и лекарства за възрастни хора и друг тип социална подкрепа, за храна на деца от уязвими групи.

Голяма част от общините се подготвят за включване на доброволци за подпомагане на изолираните от противоепидемичните мерки хора, но така, че да бъде гарантирана сигурността както на доброволците, така и на нуждаещите се от помощ хора.

Компании осигуряват подкрепа, като безвъзмездно предоставят услуги – транспортиране на дарения и доброволци, готвене за медицински лица и възрастни хора, координиране на кампании.

Изключителен е приносът и на медиите, които популяризират широко даренията и дарителите с имената им и така, освен да информират, провокират още по-голяма вълна от съпричастност, отбелязват от Българския дарителски форум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във