Банкеръ Daily

Йорданка Фандъкова:

Повече от 45 дни организаторите на протестите отказват да спазват закона

Повече от 45 дни организаторите отказват да спазват закона, при това с призиви за върховенство на закона. Това коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова по повод протестите в столицата.

„Това за мен е липса на желание за носене на отговорност. В този смисъл, наистина се надявам, че хората ще разберат, че блокирането на кръстовищата затруднява хората, а не политиците. Политиците и олигарсите не се возят в тролея. Блокадите на кръстовища не затрудняват политиците и олигарсите“, заяви столичният градоначалник пред бТВ.

Йорданка Фандъкова изрази притеснение, че когато към блокадите се добавят ремонтите в града и усложнения трафик наесен – ще има големи проблеми с придвижването през следващите месеци. Тя припомни, че в София винаги са се провеждали голям брой протести, а като кмет винаги е гарантирала правото и свободата на изявяване на граждани.

Столичният кмет е категоричен в това, че организаторите на протестите имат други цели и търсят провокация, и насилие, защото единственият вариант за премахване на блокадите е чрез използване на прекомерна сила от страна на полицията. Именно заради това от общинската администрация търсят постоянно диалог с протестиращите. 

„Разбирам протестите в Триъгълника на властта. Там е нормално, протестиращите да се обърнат към хората, които искат да ги чуят. Блокадата на Ректората – СУ винаги е бил символ на свободомислие, не разбирам защо трябва да се блокира точно кръстовището на университета, а то създава огромно напрежение. Блокадите не отговарят на закона“, уточни Фандъкова.

За детските градини в столицата кметът заяви, че се строят още 14 нови сгради, в които ще бъдат инвестирани 65 млн. лв. Фандъкова съобщи, че очаква от районните кметове предложения за терени.

„София се развива, непрекъснато се създават млади семейства, раждат се деца и ние сме длъжни да продължим с тези инвестиции. След няколко дни е първото есенно класиране, има три хиляди допълнителни места – моята цел е за всички деца между три и шест години да има места“, посочи столичният градоначалник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във