Банкеръ Daily

Димитър Стоянов:

Повече от 30 години армията ни е била недооценявана

Сред приоритетите ми като министър са модернизация на българската армия и осигуряване на 2% от БВП за разходи за отбрана, за да се създаде една наистина силна армия. Това заяви пред БТВ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

На въпрос за офертата за вторите 8 изтребителя F-16 Стоянов посочи, че тя трябва да се разгледа внимателно, след което да се направи проект за инвестиционен разход, който да бъде гласуван в Министерски съвет и след това в Народното събрание. Поради тази причина разясни, че е предложил срокът на въпросната оферта да бъде удължен до 15 декември 2022 г., когато ще има функциониращ парламент.

Той уточни още, че става въпрос за около 1,3 милиарда долара инвестиционен проект.

"Армията се нуждае от 6 до 8 милиарда лева, за да бъде модернизирана. Сегашната техника е морално остаряла, тя е от 80-те години и има огромна пропаст между техниката, която използват нашите съюзници в НАТО, и нашата", обясни военният министър.

По думите му повече от 30 години българската армия е била недооценявана и недофинансирана и предупреди, че ако не вземем втората осмица изтребители F-16, няма да се сдобием и с ескадрила.

"Затова считам, че тези средства трябва да бъдат дадени. Геополитическата ситуация около нас не е благоприятна, защото имаме войната в Украйна, имаме и напрежението между Сърбия и Косово, за което не се знае кога може да прерасне във военен конфликт. Просто не е редно да бъдем с техника на 40 и повече години", разясни министър Стоянов.

По отношение на МиГ-овете той посочи, че те са в тежко състояние и няма как да разчитаме още дълги години на тях, поради което е наложително да модернизираме изтребителната си авиация.

По темата с газовата криза Димитър Стоянов заяви, че ако търсим реална диверсификация, трябва да имаме източници от поне три места, а в момента имаме само от Азербайджан, а газът от "Газпром" е спрян.

"Ако цената на газа продължава да расте, как българската икономика ще бъде конкурентна? Трябва да се мисли за всеки един изгоден източник и на достъпна цена", смята той.

Относно протестите пред президентството служебният министър на отбраната сподели, че ги разбира, но не го притесняват, и допълни, че "никой от служебното правителство не би трябвало да се притеснява".

На въпрос за доставката на оръжие за Украйна Стоянов посочи, че "няма пряка доставка, но има косвено предоставяне на оръжие".

В заключение коментира, че е нормално, когато нов кабинет дойде на власт, да смени областните управители и началниците на различните държавни институции.

В Министерството на отбраната няма нито един освободен човек. Това може да се случи само при доказани злоупотреби, поясни министър Стоянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във