Банкеръ Daily

Красимир Ципов:

Повече от 1500 допълнителни машини може да са необходими за вота

"Повече oт 1500 допълнителни машини може да са необходими за вота." Това заяви Красимир Ципов от Централната избирателна комисия, който е и член на ГЕРБ. По думите му процедурата за закупуване на още машини се бави, а може да се окаже, че трябват 2000 допълнителни устройства за вота на 11 юли.

Според Ципов изказванията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков за машините в регионалните структури и твърденията, че може устройствата да бъдат манипулирани, не са конкретни. Машините вече били в определения от Министерския съвет склад и трябва да им се извърши одит.

"Става дума за 90 машини, включително компоненти и резервни части. Успяхме да установим за какви машини става дума, че с част от тях се гласувало на 4 април, но Бойко Рашков каза, че служители на МВР едва ли не може да манипулират софтуера на машините. Нека каже какво има предвид. Те не са били съпроводени и транспортирани по надлежния ред. Не са съпроводени от полиция и жандармерия, а с частна куриерска фирма са изпратени. От „Сиела Норма“  не ни дадоха разумно обяснение защо са били съпровождани по този начин“, каза представителят на ЦИК пред bTV.

Ципов обясни, че е направено запитване до регионалното министерство дали ще е възможно хората да упражнят правото си на глас докато са на почивка. И добави, че има шанс това да се случи, но трябва предварително по електронен път да се направи регистрация по настоящ адрес и 14 дни преди вота да се пусне заявление за гласуване от мястото, където избирателят ще е на почивка.

Според Красимир Ципов експериментите с машинно гласуване трябва да са повече и да се види от влизането на един гласоподавател в секцията до излизането му какво е общото време. Трябвало да се направят поне 4-5 теста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във