Банкеръ Daily

Общество и политика

Повече хора с трайни увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК

Повече хора с трайни увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК. Това се случва с промени в Наредбата за медицинската експертиза, които предлага здравното министерство.

Промените бяха представени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров по време на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според действащите в момента правила хората с дефинитивни и необратими заболявания получават пожизнен ТЕЛК. Ако имат и други заболявания обаче минават периодично на преосвидетелстване. С предложените промени се предлага разширяване на групата, която получава пожизнено решение за трайна неработоспособност, като се включват още заболявания.

Здравният министър даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК, но минават периодично на комисия. Сега те ще получават пожизнен ТЕЛК. Така ще е и при хората с диабет.

Ако обаче хората имат и други заболявания, освен дефинитивното, ще могат по тяхно желание да се преосвидетелстват, когато пожелаят. Причината е, че останалите им заболявания могат да търпят промяна и съответно това да води до промяна в процента на вида и степента на увреждането или на трайно намалената работоспособност.

По оценка на здравния министър с предложените промени за над 100 заболявания ще се дава пожизнено решение за инвалидна пенсия.

Промяната засяга хиляди българи.

Работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепиха предложението. От КНСБ и КТ "Подкрепа" се въздържаха, защото още не са се запознали с предложението на здравното министерство. То ще бъде изпратено на социалните партньори след края извънредното заседание. Очаква се още в сряда промяната да влезе за гласуване в Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във