Банкеръ Daily

Общество и политика

Повдигнаха обвинение на шеф в ''Национална полиция''

Началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група.

Късно снощи прокурори обискирали дома и кабинета на Папалезов. Разследването е за организирана престъпна група за трафик на предмети от културно-историческото наследство и пране на пари. Твърди се, че има данни през годините той многократно да се е срещал с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира в интервю за сайта Bird.bg., че прокуратурата е влязла в МВР и провежда обиски, а целта е да се попречи на разкриването на истината за незаконните подслушвания на политици.

По заповед на Рашков преди дни са започнали проверки в две служби на МВР – "Вътрешна сигурност" и ГДБОП. Назначена е била комисия по проверката. Веднага от прокуратурата са започнали да постъпват искания за даване на информация за същите служители.

Във вторник вечерта в кабинетите им са започнали обиски. Според Bird.bg тези действия са били разрешени от спецсъда.

Служителите на МВР са били привиквани за разпит в Националната следствена служба. Сред търсените за разпит били и новите шефове на ДАНС и ГДБОП – Пламен Тончев и Калин Янков. 

Акцията на спецпрокуратурата няма общо с рокадите в МВР, категорични са разследващи. Със заповед на министър Бойко Рашков, Папалезов е бил включен в групата, проверяваща ГДБОП. Именно там се води разследването срещу Божков, което е провокирало съмнение дали няма да унищожи част от събраните вече доказателства. Причината с нова заповед на Рашков да бъде освободен от екипа проверяващи на този етап не е ясна.

От прокуратурата коментираха, че стриктно спазват закона. "Не ме карайте да коментирам неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборната обстановка. Прокуратурата не може да спре да работи, само защото на някои не му харесва това", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Прокуратурата стриктно прилага закона, очаква взаимодействие от всички правоохранителни органи в борбата с престъпността,  защото това е в интерес на българските граждани. За пореден път повтарям, че прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки", допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във