Банкеръ Daily

Общество и политика

Потвърден е седмият случай на коронавирус у нас

проф. Венцислав Мутафчийски

62-годишна жена, медицинско лице, която не е контактувала в България с нито един пациент последните дни, е седмият потвърден случай на коронавирус у нас.  На 22 февруари е бил последният й контакт с пациенти. Това съобщи на брифинг началникът на Националният оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Жената е посетила два конгреса - в Англия и в Испания. Преди няколко дни се е завърнала в България. Постъпила е в инфекциозна клиника на ВМА със симптоми на грип. 

Мутафчийски потвърди за първия смъртен случай - 66-годишната жена, лежала в "Пирогов". А съпругът й не е бил в други отделения. Той е с хронични белодробни заболявания, редовен пациент. Състоянието му се влошава. Лекарите продължават да се борят за живота му.

Контактите на седмия заразен с коронавирус се изследват. В момента в "Пирогов" с временно затруднение във функционирането си са кардиологията, неврологията, както и всички вътрешни отделения. 

"Другите проби са отрицателни, 5 от тях са от Стара Загора. Имаме 40 заложени проби, 1 положителна, 2 съмнителни, които подлежат на потвърждаване в утрешния ден. В националната лаборатория 50 са заложени, във Варна към 20 ч. ще бъдат готови. В Стара Загора ще бъдат изследвани проби и на контактни лица от Габрово и Плевен. Лекарите в белодробната болница са осигурени, очаква се разпределение на пристигналите от Турция маски и защитни материали. Появи се голям дарител на белодробна апаратура", съобщи началникът на оперативния щаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във