Банкеръ Daily

Общество и политика

Потърпевши от ЧСИ внесоха петиция във Висшия съдебен съвет

Председателят на Сдружение "Солидарност" Ивайло Илиев

Тази сутрин пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събраха потърпевши от действията на частни и държавни съдебни изпълнители и внесоха петиция с  искане да бъдат изслушани от членовете съвета.

Присъстващите и Сдружение "Солидарност" с представител Ивайло Илиев искат уеднаквяване на практиките при издаване на съдебни актове и отговор на въпросите по какъв принцип се разпределят делата между държавните и частните съдебни изпълнители (ЧСИ), като резултатът е в полза на частните. 

"От писмо на Министерство на правосъдието до нас става ясно, че средно годишно за 2017 и 2018 г. са издавани по 300 000 дела, от които 265 000 са при частни съдебни изпълнители, а останалите около 40 000 са дадени на държавни съдебни изпълнители. При частните съдебни изпълнители тарифите са много по-високи, а при държавните са по-ниски. Но длъжникът не може да избира кой да му събира дълга," каза Ивайло Илиев за "БАНКЕРЪ".

При установени нарушения на съдебните изпълнители, потърпевшите могат да съдят този, който им е причинил вреди. Но присъстващите потърпевши поставиха следния въпрос: Ако вредите са причинени от държавни съдебни изпълнители, отговорност се търси по Закона за задълженията и договорите. Но ако трябва да се заведе дело срещу ЧСИ за същите вреди, това се случва по чл. 441 от ГПК. Това според Сдружение "Солидарност" затруднява достъпа до правосъдие на длъжниците. 

"БАНКЕРЪ" припомня, че сдружение "Солидарност" внесе петиция в Комисията по петиции към Европейския парламент за действия на съдебни изпълнители против закона на България и против европейското право. Става дума за прескачане на процеси, при които длъжниците могат да обжалват и да се запознаят с цялата документация, на чиято база съдебните изпълнители изземват имуществото им. Да се нарушава правото на информация и възможността за обжалване, както и да не се задават съдебни актове (те са първото нещо, което трябва да ви покажат, преди да ви поканят доброволно да платите дължимото) не само затруднява достъпа до правосъдие, но и прави действията на съдебните изпълнители незаконни. 

Комисията по петиции с председател Дулорс Монсерат посети България през февруари, за да събере информация от  потърпевши граждани и правосъдното министерство и да установи има ли нарушение на правото на справедлив процес. Съвсем скоро ще излезе докладът на комисията въз основа на установените факти. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във