Банкеръ Daily

Общество и политика

Потърпевши от ЧСИ искат ЕС да наложи нов мониторинг върху съдебната ни система

Ивайло Илиев, основател на "Сдружение на потърпевшите от ЧСИ и съдебната система - "Солидарност".
S 250 2b9f0900 3486 464c 8012 3e4402e6372a
S 250 485641a0 99cd 4f1b a883 7845470d7b57
S 250 523fed99 9c6f 4be0 bcfc df1b4d7ac6b6

Протест и обществено обсъждане на съдебната система се проведоха пред сградата, където се намира офисът на омбудсмана на Република България доц. Диана Ковачева. Мероприятието бе организирано от "Сдружение на потърпевшите от ЧСИ и съдебната система - "Солидарност".

"Омбудсманът е запознат с европейското право и трябва да знае какво се случва с правосъдната система и да вземе нужните мерки. Омбудсманаът няма законодателна инициатива, но е длъжен да знае всичко по отношение на длъжниците. И да огласи пред обществото за тези проблеми, които вече 12 години се прикриват", каза за "Банкеръ" председателят на сдружението Ивайло Илиев. По неговите думи са унищожени стотици хиляди съдби по вина на съда, който не издава съдебни актове, не връчва книжа в заповедните производства и не ги приключва с години.

"От 2010 г. в Софийския районен съд се намира т.нар. тъмна стая, в която се намират над 150 000 неприключени съдебни дела. "Тъмната стая" е незаконен склад, в който се съхраняват всички дела по които съдиите не са си приключили работата, не са си връчили заповедното производство на длъжника, за да може той да се защити.  Позволено е незаконно изпълнителният лист да напусне кориците на делата", обясни още Илиев. 

Той отправи обвинения към всички съдии в страната, които спестяват да издават актове със съдебни мотиви. По този начин не може да се обжалва акт, който не е издаден. "Частните съдебни изпълнители действат като престъпници - започват изпълнителните дела, без да са връчени никакви книжа на длъжника, които да му позволят да се защити", категоричен е Ивайло Илиев. 

В отговор към Сдружението Върховният касационен съд признава за съществуването на "тъмната стая'.

От Сдружението изразиха позиция, че Министерството на правосъдието е съучастник в тези действия на съдиите и ще искат оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов на протест в понеделник. 

Потърпевшите от ЧСИ казаха още, че идната седмица Комисия от ЕС ще посети България, за да извърши проверка на нарушенията на български магистрати по ГПК. Тогава ще стане ясно дали ЕС е трябвало да сваля мониторинга си над България.

На въпрос на "БАНКЕРЪ" какво трябва да бъде променено в Гражданско-процесуалния кодекс адв. Гачо Груев отговори, че "целият този раздел от ГПК ( т.нар. "Заповедно производство") е официализирана злоупотреба, която държавата позволява с правата на хората". Той добави, че в най-близко бъдеще ще изнесе в публичното пространство документи и за хиляди дела с тежки пороци.

Но за да се търси отговорност от съдии в България трябва да бъде свален техния имунитет като магистрати. А по думите на адв. Груев рядко се случва да се докаже престъпната дейност на един съдия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във