Банкеръ Daily

Общество и политика

Потребителската асоциация алармира АПИ за необезопасени пътища

Асоциацията за защита на потребителите алармира АПИ и институциите за липсата на обезопасени пътища в страната. От асоциацията посочват, че десетки километри от републиканската пътна мрежа стоят месеци наред необезопасени след извършени през лятото ремонтни дейности и поддръжка. В АЗП са получили сигнал за липсата на маркировка, мантинели и знаци на близо 40-километровата отсечка от пътя Варна - София на територията на област Търговище. Извършили са проверка на място и са установили, че няма никакви обозначаващи и предпазни елементи на отсечката, на която е извършена рехабилитация преди близо шест месеца. С настъпването на зимния сезон предпоставките за катастрофи се увеличават най-малкото, защото светлата част от денонощието намалява с няколко часа. При силен валеж, нощно време видимостта е силно намалена, осовата маркировка е единственият начин шофьорите да проследят пътя и буквално да не се озоват в канавка. В случая дори и тази маркировка липсва по едно от най-натоварените трасета на транспортната републиканска мрежа, посочват от АЗП.

Необезопасени участъци на пътища в ремонт има и в района на Ихтиман, Белово и Костенец. Там пътните отсечки са в процес на довършителен етап от рехабилитация, но по тях се движат автомобили, без да са предприети каквито и да било предпазни мерки. Липсва включително светлоотразителна и светлинна сигнализация. От асоциацията предупреждават шофьорите, които пътуват по маршрута Ихтиман-Белово-Костенец да бъдат внимателни в отсечката преди Костенец, където има остър завой с близо 20 метрово дере и мостови съоръжения, които по никакъв начин не са обезопасени.

Възложител на всички ремонти по републиканската пътна мрежа е Агенция "Пътна инфраструктура", която очевидно не упражнява достатъчен контрол върху изпълнителите по обектите. За качеството на обезпечаване на ремонта от гледна точка пътната безопасност или липсата на такава основна отговорност носи АПИ, се подчертава в позицията.

От АЗП апелират към всички органи, които имат пряко отношение към пътната безопасност да вземат отношение. Подобна практика не се наблюдава само на посочените отсечки, тя е често срещана и е причина за множество инциденти. А възмутителен е и фактът за броя на институциите пряко ангажирани с пътната безопасност - АПИ, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", КАТ, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Facebook logo
Бъдете с нас и във