Банкеръ Daily

Общество и политика

Постът на Цветанов в ГЕРБ ще бъде официално закрит на форум в неделя

ГЕРБ ще проведе в неделя в София Национално събрание, на което ще бъдат предложени и гласувани промени в устава на партията, както и в състава на Изпълнителната комисия. Очаква се да присъстват 1200 делегати от цялата страна.

Заместник-председателският пост в партията, който до неотдавна заемаше Цветан Цветанов, ще бъде закрит. Имаше предположения, че бившият "Втори" ще бъде наследен от Томислав Дончев, който се смята за настоящия фаворит на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Самият Дончев обаче опроверга тези спекулации пред медиите. "Не, няма как да се случи и е несъвместимо с функциите, които изпълнявам в Министерския съвет", каза той. Така заместниците на Борисов в партията остават само двама – кметовете на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Местните избори тази есен ще бъдат първото изпитание за ГЕРБ от съществуването на партията без Цветан Цветанов. На форума ще трябва да се реши и кой ще оглави предизборния щаб, начело на който неизменно стоеше бившият "Втори". Според неофициална информация това може да бъде административният секретар Цветомир Паунов. Но според други източници самият Бойко Борисов се канел да ръководи предизборния щаб, макар да не е ясно как ще стане това в оперативен порядък.

Бойко Борисов смятал да разхвърля отговорностите между повече хора, за да не се съсредоточава много власт в едни ръце. С повече ангажименти щели да бъдат натоварени и областните партийни шефове, и членовете на Изпълнителната комисия.

ГЕРБ също така ще се сдобие с комисия по етика. Според Томислав Дончев тя ще следи не само за вътрешнопартийната дисциплина, а и всеки член, особено този, който е на ръководна позиция, да има поведение, което да бъде в рамките на обществените очаквания и да бъде съответстващо на целите и ценностите на партията. Това щяло да бъде помощен орган към Изпълнителната комисия на ГЕРБ, който при нужда ще прави проверки, ще изслушва и ще предлага наказания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във