Банкеръ Daily

Общество и политика

Пострадали на протеста полицаи: Атаката към нас беше брутална

Трима от полицаите, пострадали при вчерашните сблъсъци около сградата на Народното събрание, разказаха пред журналисти за случилото се. По думите им силите на реда са действали максимално безконфликтно на протеста, провел се на 2 септември, но ситуацията е ескалирала заради агресивни младежи, които нямат общо с демонстрацията и които са подложили на "истинска канонада" сградата на парламента и пазещите я полицаи.

„Полицията беше крайно толерантна, ние по едно време направо се чудехме какво се случва – час ни бомбардираха, чакахме някаква реакция от началниците, да предприемем някакви действия“, разказа служител в Специализираните полицейски сили. Той определи атаката като „брутална“, с „над 60-70 бомби“, една от които паднала върху ръката му и причинила разкъсни рани.

Според друг ранен от самоделка служител на СПС, „най-вероятно провокатори“ са хвърляли бомбичките. „Бяха с маски, шапки, обиждаха ни“. Някои "нормални" граждани също се държали агресивно. „Замерваха ни с бомби, бутилки, камъни, яйца и още други опасни предмети“, допълни той.

Удареният от паве Андон Христов от СПС посочи, че след 20 ч. вчера ситуацията рязко се е променила, когато се появила група младежи и започнала първо със замерване с яйца, след което се преминало към "същинското нападение – стъклени бутилки, бомби саморъчно направени, които причиняваха доста щети".

Полицаите разказаха, че агресивната група се смесила с мирните протестиращи и нямало как силите на реда да предприемат действия спрямо тях. 

Тримата полицаи продължават да са на работа след получената медицинска помощ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във