Банкеръ Daily

Общество и политика

Постоянните партньори на Меркел не искат България в Шенген

Постоянният коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел - ХСС (Християнсоциален съюз), се обяви против бързото приемане на България в Шенген.

Според баварският вътрешен министър Йоахим Херман "Шенгенското пространство в никакъв случай не бива да се разширява за сметка на сигурността на германското население". Като причина Херман изтъква големите размери на корупцията и организираната престъпност в България и Румъния.

Все пак той уточнява, че в дългосрочна перспектива било желателно България и Румъния да се присъединят към Шенген, защото нито една страна не трябвало да бъде изключвана от стъпки към интеграция.

"Не може да се допусне на границата с Австрия отново да се въведе граничен контрол, а този в България и Румъния да бъде отменен, без в тези страни да е доказано опазването на външната граница на ЕС", посочва Херман пред "Ди Велт".

В своя анализ изданието припомня, че България отдавна настоява да бъде приета в еврозоната и Шенгенското пространство. Премиерът Бойко Борисов многократно пък е заявявал, че страната му отдавна е покрила съответните критерии. Припомнени са и позициите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който даде личната си подкрепа за кандидатурата на София. 

Подобни позиции е изказвала и канцлерът Ангела Меркел. 

"Шансовете за бърз прием на България в Шенген са под въпрос, доколкото и без това Шенгенското пространство се бори с проблеми. Много държави, включително Германия, от възникването на бежанската криза контролират собствените си граници, тъй като не смятат, че външните граници на ЕС са надеждно пазени", казват обаче в заключение от "Ди Велт"

Facebook logo
Бъдете с нас и във