Банкеръ Weekly

Общество и политика

Постилат на Борисов с "Герговгейт"

В очакване да се подреди мозайката около "Герговгейт" печелившият не закъсня да се обади. Обичайният заподозрян Бойко Борисов удря джакпота, а скандалът е отличен аперитив към съставянето на пореден кабинет на ГЕРБ. Всеки, който е недоволен от първите два, трябва да разбере, че третият е неизбежен. Всички други са маскари, а довчерашните управляващи не може да са такива дори ако това е извън всяко съмнение.

„Червената олигархия и зависимостите на БСП всички ги знаем. Така че за мен това не е изненада. Знаете огромните пари, които се изсипаха на изборите - и на президентските, и на парламентарните. Едно време имаше разправии между червените мобифони и червените баби, сега има между червените олигарси кой да надделее в партията. Виждате как много хора се тресат от нерви след загубата на изборите, защото са поели много ангажименти. Ние сме си спокойни - нашата работа е да правим пътища, зали, неща, които си остават за хората. При нас няма скандали за влияние“, изтърси поредния виц Борисов.

Гаргарата му с реалността продължи с бомбастичен рекламен слот в полза на основен участник в скандала - главния прокурор Сотир Цацаров. "Всички искахме румънския модел, това е румънският модел - като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват. Използвам случая да поздравя прокуратурата - бой по всички, така че да има, и да спрем по тази тема да се говори, каквото и да е за съмнение за корупция. Който, където и както го заварят - всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения."

А ето ги и фактите. Борисов печели, като нанася наказателен, превантивен и предупредителен удар срещу БСП. Наказателен, защото го биха на президентските избори. Превантивен, защото му дишат във врата след парламентарните. Предупредителен, защото при сегашното парламентарно съотношение са в състояние да съкратят мандата му по всяко време. И понеже в цялата постановка личи дългата ръка на Брюксел, Борисов плаши с провал на европредседателството заради отказа на БСП да даде служебния вицепремиер Деница Златева за ресорен министър.

Довчерашната чиновничка била, видите ли, толкова незаменима в организацията на европартито, че без нея не можем да "усвоим" едни 150 млн. лева. "Те искат да няма председателство, искат да рушат и най-силното им са конспиративните действия. Никой не може да ме упрекне, че не положих всички усилия да има стабилност, обединеност в политическата класа, за да направим едно председателство“, лансира безалтернативното си "аз" Борисов. Само дето боят на прокуратурата е повече от конспиративен и няма нищо общо с румънския модел, за който главният прокурор и лидерът на ГЕРБ не искат и да чуят.

Преоткриването на фактора "Гергов" не е никакъв бой по всички, а е политически пиар с размахване на пръст срещу някои. След като превърнаха Агенция "Пътна инфраструктура" във водещ управленски бранд, бившите бъдещи управляващи нямат нищо против бившият й шеф Лазар Лазаров да бъде разследван за една от многото обществени поръчки. Само че Лазаров е мюрето, а Гергов е рибата. Бившата му фирма "Пътища Пловдив" получила над 50 млн. лв. за отводняване на участък от автомагистрала "Марица". Сигнал за това подали Европейската служба за борба с измамите с евросредства - ОЛАФ, и депутатите от БСП Жельо Бойчев и Кирил Добрев.

Станало отдавна и в прокуратурата ги нарекли лъжци, но сега активирали сигнала и били сигурни, че поръчката е нагласена. С оглед новата работа на Лазаров в Пловдивския панаир сигурно е така - у нас поначало всичко при разпределянето на порциите е нагласено. Но защо държавното обвинение е мълчало досега и защо Лазаров демонстрира олимпийско спокойствие по въпроса? А зад него стои плътно бившия регионален министър Лиляна Павлова, според която поръчката била съвсем стандартна и на най-ниска цена. Ето защо:

Гергов уточни, че при възлагането на поръчката "Пътища Пловдив" за дренажа в средата на юни 2015 г. фирмата вече не е била негова собственост. Повече от година преди това продал акциите на благоевградската "Кристи строй“ ЕООД и Асен Христов Савев, чийто син Христо Савев е собственикът на империята "Агромах". През март 2016 г. спецпрокуратурата, ГДБОП и служители на НАП извършиха претърсвания в офиси на "Агромах" и "Пътища Пловдив" във връзка с дейността им при изграждането на строителни обекти. Резултатите от разследването няма, но пък разследват Гергов и Лазаров, без да споменават "Агромах".

Бойко Борисов е майстор на разграничаването, когато си струва. Само две седмици след като пловдивският кмет Иван Тотев и общинските съветници от ГЕРБ в града гласуваха заедно с тези от БСП сделка в полза на Гергов за акциите в панаира, Борисов обърна лопатата. Сега нареди обратното - сделката да бъде отменена, за да не бъдат "петнени авторитетът и честта на ГЕРБ заради лични икономически интереси". Циркът е пълен, тъй като Тотев и съветниците на ГЕРБ стигнаха миналото лято почти до партиен бунт, за да спрат Гергов. После пловдивският кмет и заместникът му бяха притиснати с обвинение за нередности при изграждането на местния зоопарк и... гласуваха в полза на Гергов.

Корнелия Нинова пере със същата стръв "петното" Гергов, а той определя ставащото като "сериозен сценарий", като "активно мероприятие" и "хладен, добре премерен ход". С пояснението, че заслугата Нинова да оглави задкулисно БСП е негова, Гергов уличи Румен Овчаров за главен сценарист. Но сочи редом с него и Иво Прокопиев, чиято война с главния прокурор Сотир Цацаров минава през партията "Да, България". Спорно е доколко и как крамолите в Столетницата ще засегнат очистителния курс на Нинова, но тя очевидно залага на безконфликтни отношения с Цацаров при овладяването на партийната машина. 

Докато внася смут в парламентарната опозиция, главният прокурор удря извънпарламентарната. Той едва ли се е притеснил особено от пиенето на кафе в частен офис и очевидно е бил подготвен за изненади и капани.  Ако Цацаров не е взел и не покаже споменатите от Гергов три листа с искания на Сашо Дончев, той самият също може да изложи съдържанието им. Показателно е, че собственикът на "Овергаз" е сигурен за целта на акцията в КЕВР, макар че разследват длъжностни лица за това, че не са се  произнесли по неговата жалба.

Енергийният регулатор си затрая по оплакването на газовата компания от 2011 г. за злоупотреба с господстващо положение от държавните БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", след което "Овергаз" отнесе въпроса до Европейската комисия. Изолирането на частната компания от държавната газопреносна мрежа беше отмъщение за критиките и карикатурите в медията на Дончев. Докато се сърдеше на Комарницки, Борисов не спря да се хвали, че е елиминирал посредниците в доставките на газ в България.

От "Овергаз" са убедени, че държавното обвинение търси доказателства именно срещу компанията, а не срещу КЕВР. Енергийният регулатор разполага с данни за производствените разходи на поднадзорните дружества и като нищо може да се окаже, че те са иззети покрай другите документи. В прокуратурата несъмнено са били наясно и с намеренията на "Овергаз" да заведе арбитражно дело, с което да претендира за обезщетение за нанесените от държавата вреди.

Нещата се различават от официално обявените и при акцията в НЕК. Проверявали неизгодни договори за правни и консултантски услуги, сключени от неизвестен извършител и причинили щета от 1 млн. лева. Пари са си, но какво стана с енергийните дела за стотици милиони, по които резултати няма от години? Подобно на Бойко Борисов и на Лиляна Павлова притеснения за ставащото няма и бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова. Не знаела какво ще проверява прокуратурата, но била за проверката, щом е сезирана.

Очевидно всички освен Сашо Дончев и част от десните извън парламента разчитат напълно на Цацаров. Или по-скоро ги е страх от него и са наясно КОЙ направлява действията му. Прокуратурата може и да имитира "бой по всички", но удря само когото трябва. Но то си е така от десетилетия. Неслучайно беше направен паралелът с удара срещу Корпоративна търговска банка, който започна с нахлуване в офиси на свързани с нея фирми под благовидния предлог да се защитят интересите на вложителите. Целта е обаче винаги една - да се вземе бизнесът на непослушния и да се даде на наши хора. Това се случи на Цветан Василев, на дневен ред са Сашо Дончев и Георги Гергов.

Сегашният удар е и превенция срещу всички, които са склонни да критикуват публично новия управленски сговор. След острите предизборни престрелки Корнелия Нинова не спира да се заявява като конструктивна опозиция. Малкото зло би било, ако прави компромиси, за да разчита да получи гръб, докато поразбута олигарсите в БСП. Голямото зло си го знаем - информация има срещу всички и най-вече от тях зависи дали ще бъде употребена. Вместо да виси на "златни пръсти" и "плуващи кворуми", крехкото мнозинство в новия парламент може да нарасне и да бъде бетонирано от прокуратурата с "бой по всички" и " дела на трупчета".

Facebook logo
Бъдете с нас и във