Банкеръ Daily

Общество и политика

Поставят Банско под карантина

ген. майор Венцислав Мутафчийски

Поставят Банско под карантина. Това стана ясно по време на брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет В щаба се затвърди мнението, че ски курортите се превръщат в застрашено място за разпространение на коронавируса. В резултат на това бе прекъснат ски сезона. В Банско се наблюдава притеснително положение. От този час се въвеждат следните мерки в Банско - забранява се влизане и излизането от града, заяви началникът на оперативния щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски.

Забранява се излизането по улиците на всички жители на град Банско, освен ако не е належащо. За основателна причина се приема, когато се касае посещение на магазин за хранителни стоки, аптеки, банки, застрахователни институции, бензиностанции. Никой не може да влиза в Банско, освен товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, стоки от първа необходимост, лекарства, здравните инспектори, полицейските служители, служители на пожарна безопасност, медицински лица, поясни началникът на щаба.

"МВР взима мерки за спазването на заповедта. Разпоредил съм на главния секретар и директорите на областни дирекции да предприемат всички законови мерки, за да гарантират изпълнението на заповедта. Искам да помоля всички граждани да не нарушават заповедта и да не навлизат в града, като това ще се приема като нарушаване на карантина, за което според новия закон се налага наказание до 5 години затвор и глоба", подчерта министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той обясни, че се наблюдава значителен ръст на нарушаването на карантината.

"На територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи. Свързали сме се с посолствата, туристите ще могат да напуснат града в рамките на 24 часа. Останалите ще останат под карантина. Туристите не са много. Днес са напуснали две групи за два града във Великобритания. Една група е напуснала за Израел. Ако останалите решат да напуснат, с министерство на транспорта ще организираме контролиран превоз", посочи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Строгите карантинни мероприятия в Банско засега са със срок от две седмици. За да не се получава паника, уточняваме, че въпреки строгия контрол, ще е възможен вносът на хранителни стоки и всичко, което е необходимо за бита на гражданите, естествено през съответните контролно-пропускателни пунктове. Ако има нужда от износ на продукция, създадена на територията на Банско, това също ще бъде възможно, но при стриктен контрол. И при двата случая ще се прави дезинфекция на превозните средства“, отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във