Банкеръ Daily

Общество и политика

Посрещаме Нова година с концерти и противоепидемични мерки

С празнични концерти и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки ще бъде посрещната Новата година в много градове в страната.

Светлинно шоу по случай Нова година организират от Столичната община пред Народната банка в центъра на София. То ще започне в 19 часа на 31 декември. Светлинното шоу ще замести фойерверките, които от следващата година ще бъдат разрешени само от районните кметове, ако има предварително подадена към тях молба. Кметът Йорданка Фандъкова призова за по-малко шум от фойерверките в новогодишната нощ:

„Силният шум от гърмежите се отразява негативно, разбира се, на животните, заради което и фондация „Четири лапи“ прави тази инициатива, но то се отразява и на малките деца, особено на децата са с различни проблеми. Това също го знаем. Също трябва да подчертаем, че се отразява и доста негативно на чистотата на въздуха“.

Във Велико Търново той ще започне в 23 ч. на откритата сцена на площад „Майка България“, а в полунощ ще започне светлинното шоу, но без фойерверки. Велико Търново се отказа от зарята в новогодишната нощ, написа във Фейсбук кметът Даниел Панов. С народни танци великотърновци изпратиха годината, ще я започнат с 15-километров туристически поход.

С неравноделните ритми на българските хора великотърновци изпратиха 2021 година. Хоротеките на открито в парка „Дружба“ са сред заниманията, които срещат все повече привърженици във Велико Търново.

Любителите на движението се събират в 10.30 часа пред крепостта Царевец, откъдето ще поемат към търновските височини. На 1 януари в 12 часа на обяд пред Царевец от Регионалния исторически музей ще бъде посрещнат официално и с подаръци първият турист за годината.

Ансамбъл „Пирин“ ще представи концерт-спектакъл на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград в 23 часа.

С празничен концерт, но без традиционната новогодишна заря, ще бъде посрещната 2022 година в Симитли.

Концерт „Да посрещнем заедно Новата 2022 година“ ще има от 22 ч. на площад „Свобода“ в Русе.

В новогодишната нощ градският транспорт в Русе ще бъде безплатен за гражданите. От днес на обяд до 12 ч на 1 януари пътуването по всички линии на градския транспорт в Русе е безплатно за гражданите и гостите на града.

До 2 часа в празничната нощ ще се движат и допълнителни електробуси по линиите, които свързват кварталите с централната градска част. Така ще се осигури възможност на хората, които искат да се включат в тържествата на площада и новогодишния концерт, да се приберат по домовете си след края на програмата.

Тя ще започне в 22 ч на площад „Свобода" и в нея ще вземат участие две подгряващи русенски групи - PlayUphoria и М.И.Г. 21, а специални гости на русенска сцена в новогодишната нощ ще бъдат музикантите от Б.Т.Р.

Плевен ще посрещне новата година на централния градски площад „Възраждане“ с концерт, който ще започне от 21.30 ч.

В Добрич от 12 ч. часа на пл. „Свобода“ ще се състои предновогодишен концерт на ансамбъл „Добруджа“.

В Пазарджик новогодишният концерт ще се състои от 23 ч. пред драматичния театър в града. Зарята в града ще бъде заменена от светлинно шоу, без звук. Спестените средства от 8 хиляди лева ще бъдат използвани за местна кауза, по предложение на гражданите. Идеята е на доброволци в защита на животните, каза кметът Тодор Попов. Новогодишната заря се отменя и във Велинград.

Концертът в Шумен е от 22.30 ч. на откритата сцена в парка до Общината.

В Кубрат от 11 ч. в читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1891“ ще се раздават баница с късмети и по чаша вино на гражданите. А от 23.30 ч. на централния площад ще се състои празнична програма.

Заради противоепидемичните мерки в страната Община Мездра реши, че традиционното посрещане на Новата година на градския площад няма да се състои. Средствата, предвидени за тържеството, ще бъдат предоставени на възрастни хора в нужда и на ученици с изявени дарби и творчески заложби.

Община Кърджали се отказа от фойерверките, а 5 000 лева ще бъдат дадени на семейството от с. Рани лист, чиято къща беше опожарена на 15 декември.

Пловдив ще посрещне Новата година без заря с концерт на площад „Стефан Стамболов“. Програмата започва в 22 часа с „Керана и космонавтите“ и „Диана Експрес“. В новогодишната нощ последните минути на старата година ще отброят и  танцьорите на ансамбъл „Тракия“ и Дара. Водещ на на празничния концерт ще бъде Део.

От общината уточняват, че достъпът до обособената зрителска зона ще става  със зелен сертификат.

В полунощ няма да има новогодишни фойерверки. Кметът Здравко Димитров ги отмени, следвайки инициативата на фондация "Четири лапи". Той  апелира и гражданите да не използват, или поне да ограничат, използването на пиротехника в честванията на Нова година.

Във Варна ще има празнична заря, а общината ще постави във всеки район символични ледени фигури.

Във Враца няма да има организирано общоградско посрещане на новата година. Общината се присъединява към кампанията на Фондация „Четири лапи“ и отменя празничната заря. Предвидените средства ще бъдат дарени на акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“, посочиха от местната управа.

По инициатива на кмета Живко Тодоров Община Стара Загора ще се включи в кампанията на Фондация „Четири лапи“- "Красивото за нас е ужасяващо за тях“ и няма да изстреля фойерверки за отбелязване на новата 2022 година.

Призоваваме още за празници без фойерверки и пиратки, каза Милена Желева, зам.-кмет на общината. Около 6 хиляди лева ще бъдат спестените от заря средства в бюджета, поясни Желева и уточни, че  Стара Загора е сред пилотните общини в страната, които ще инициират  промени в Наредбата за обществения ред що се касае до употребата на пиротехнически средства в междублокови пространства, близо до детски градини, училища, болници.

Средствата, които ще бъдат спестени, ще бъдат дарени в подкрепа на Диана Митева, която пострада тежко при пътен инцидент в Стара Загора, поясни Милена Желева. 

Причината общината да избере празник без заря е , че шумът, който се предизвиква от пиротехниката, стресира животните. Това, което за хората е поносим звук, за тях се оказва оглушителен взрив и ги дезориентира и плаши, особено като не разбират произхода на звука. Излагането на животно на фойерверки може да причини заболявания като тахикардия, недостиг на въздух, много домашни любимци се губят именно по празниците, завладяни от стрес и загуба на ориентация, не намират пътя до дома, а така има опасност да претърпят инциденти.

И в Кюстендил отменят новогодишната заря заради кампанията на Фондация „Четири лапи“- "Красивото за нас е ужасяващо за тях“. Това беше решено на последното за т.г. заседание на Общинския съвет. 

"Общината не разполага с бюджет за пищна зяра - в последните години дарители осигуряваха фойерверките. Именно дарителите ще преценят дали тази символична икономия да бъде дарена за благотворителност“, каза на заседанието кметът на града Петър Паунов. Всеки желаещ ще може да посрещне новата 2022 година на площад „Велбъжд“. 

Ще има изпълнения на кюстендилски деца и на градския духов оркестър. Сдружението по туризъм ще осигури награди за част от присъстващите. Те ще бъдат под формата на ваучери за заведенията. Освен това ще има и томбола, също с награди. Ще се извие и обичаното Селско хоро край елхата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във