Банкеръ Daily

Илиян Василев

Последно "С Богом" за Кристо

Позицията на анализатора Илиян Василев е публикувана на страницата му във Фейсбук.

Още едно последно "С Богом" за Кристо.
Целият свят тъжи и го изпраща по достойнство, с уважение за приноса му към човечеството, за радостта която е дал и вдъхновението за мнозина. И никой не му държи сметка че не е американец, французин, британец, германец, японец и т.н.
Само у нас има едно устойчиво, надявам се малцинство, което със злобата на роба от "казана", му търси кусури и мери житейския път прескачайки преклонението към изкуството му. Тези люде, без да са оставили нищо значимо след себе си са дваж по-ревниви към стърчащите над тях, за това превръщат всеки повод за обществена преценка във възможност да търсят "под вола" теле и да се фокусират върху някакви измислени "грехове" - не е говорил български и не се върнал в България, от която е избягал и от която е имал "рани".
Това взиране във второстепенно, в незначителното, вглъбяването зад решетките на собствените си духовни зандани, доколко изпива енергията и вдъхновението на цялата нация, в последна сметка ни отрежда място задната седалка на човешкия прогрес и кара всеки нов талант да търси изява извън обсега на тази агресивна посредственост.
Аз съм Кристо, мнозина биха казали това - имигранти, но в собствената си страна.
Не коря хората, които не разбират изкуството му. Изобщо всяко изкуство иска от всеки човек да бъде подготвен за него. Посланието от твореца, което ако не ти работят рецепторите няма да получиш. Така е и с любовта. За това и се разминаваме по пътя с много хора, с които бихме могли да бъдем заедно.
Но отрицателите на неговия талант, особено на онези в примитивния регистър на човешките чувства не само не разбирам, но възнегодувам и протестирам срещу тях.
Кристо и приживе и сега не ги чува. За живите ми е тревогата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във