Банкеръ Daily

Общество и политика

Последният ход на ГЕРБ би бил правителство тип "Беров", смята Милен Любенов

„Не го разбирам вече това упорство за неподаване на оставка. Очевидно е, че разрешаването на тази политическа криза може да мине само през предсрочни парламентарни избори, които да прелегитимират отново политическата система в страната“, коментира пред БНР  политологът Милен Любенов.

В края на своята политическа кариера премиерът реши да влиза в ролята на диктатори, каквито познаваме от Близкия изток или от Беларус, смята Любенов. „Това, което той се опитва да прави в момента, е да задържи властта с насилие. Аз не виждам какво друго остана на това управление, освен да задържи властта с насилие“, посочи той.

Поисканата от ДПС оставка на президента Любенов нарече „меко казано несъстоятелна теза“.  

ГЕРБ и ДПС работят заедно. ДПС отказаха да се включат в проекта за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, но Борисов също не гледа сериозно на тази идея“, смята политологът. Любенов е на мнение, че от ДПС са дали време на Борисов с късното оповестяване на становището си относно предложенията на ГЕРБ.

„Борисов не подава оставка, защото трябва да се разплати по определени инфраструктурни проекти, най-вече свързани с „Южен поток – 2“, заяви Милен Любенов, според когото „икономическите кръгове около ГЕРБ и ДПС работят заедно в това, което наричаме политическо задкулисие“. 

Последният ход на ГЕРБ би бил опит за сформиране на ново правителство тип „Беров“, очаква Милен Любен. „Оставките са неизбежни – както на правителството на Борисов, така и на главния прокурор”, подчерта той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във